Lifestyle > Mozaik

PRIRODNE MASKE za čišćenje i SMANJIVANJE proširenih PORA NA LICU

Pore vam smetaju, a kozmetički preparati su skupi. Pa, napravite sami masku za lice

Izvor: K1info

03/11/2022 > 18:46

podeli vest:

PRIRODNE MASKE za čišćenje i SMANJIVANJE proširenih PORA NA LICU
Foto: Freepik.com


Pore su mali otvori na koži koji se nalaze po licu i telu. Njihova uloga nije zanemarljiva. Svaki folikul dlake je okružen malim otvorom, koja ima funkciju da hladi kožu. Naime, znoj koji nastaje usled preterane temperature tela, prolazi kroz rupice na licu i na taj način se organizam hladi. Ali ne samo znoj.

Postoje dve vrste pora: lojne i znojne. Znojne pore su male i one uglavnom ne predstavljaju veliki problem. Lojne su te koje se mogu zapušiti i prouzrokovati probleme u vidu bubuljica i akni.

Pore na licu mogu biti veće i manje, ali to mnogo zavisi od samog tipa kože, kao i od lične higijene. Proširene pore najčešće nastaju na masnoj koži. Nastaju na najvidljivijim mestima na licu – na nosu, na obrazima, na čelu i na bradi.

Da, proširene pore umeju baš da nas nerviraju. Ali, postoji rešenje i za njih. Ne, ne mislimo na skupe preparate. U pitanju su prirodne maske za lice.   

Foto: Freepik.com

 
Maska od belanca

Sastojci:  1 belance, 1 kašika meda, 1 kašičica limunovog soka

Pripremanje: Sve sastojke pomešajte i nanesite na čistu kožu, ali samo na one delove na kojima su pore proširene.

Maska od sode bikarbone

Sastojci: Kesica sode bikarbone, tri kašičice vode

Pripremanje: Pomešaj sodu bikarbonu sa vodom tako da se dobije gusta masa. Pre stavljanja maske operite lice i malo ga naparite, da se pore otvore. Stavite masku i protrljajte kružnim pokretima lice, da mešavina očisti nečistoću iz pora. Posle pola minuta isperite lice vodom.

Foto: Unsplash.com

 
Maska sa aspirinom

Sastojci: 3 tablete aspirina, malo vode

Pažnja:  Aspirin je odlično sredstvo protiv nepravilnosti na koži, ali ga NEMOJTE upotrebljavati ako imate osetljivu kožu lica.

Pripremanje: Aspirine rastvorite sa malo vode i napravite pastu koju ćete da nanesete na onaj deo lica gde su pore proširene. Ostavite petnaestak minuta da deluje, a onda isperite.

Maska od paradajza

Sastojci: Svež, organski paradajz

Pripremanje: Paradajz lepo oljuštiti, usitniti viljuškom ili u blenderu (da postane kašast). Zatim ga treba temeljno naneti na lice. Posle pola sata isperite kašu sa lica. Kiselina iz paradajza uklanja nečistoće, ali i smanjuje viljdivost pora.

NAPOMENE:

- Masku koju napravite probajte prvo na vratu ili unutrašnjem delu ruke pre nego što je namažete na celo lice

- Koristite maske istog dana - idealno u roku od sat vremena od mešanja - zato što u njima nema konzervanasa i jednostavno će se pokvariti

- Nikada ne zaboravite da nanesete kremu za hidrataciju lica posle maske za čišćnje

 

 

 

Ostavite komentar