Vesti > Srbija

Nema prijema na INTENZIVNU NEGU Dečije klinike u Nišu zbog RSV virusa

U odeljenju intenzivne nege za životno ugroženu prevremeno rođenu decu i novorođenčad obustavljen je prijem

Izvor: K1info/Tanjug

02/11/2022 > 15:38

podeli vest:

Nema prijema na INTENZIVNU NEGU Dečije klinike u Nišu zbog RSV virusa
Foto: Pexels.com


Intenzivna nega na Dečjoj klinici u Nišu neće primati ugroženu novorođenčad, jer je prijem redukovan, zbog pojave respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), saopštio je Univerzitetski klinički centar u Nišu.

Direktor UKC Niš dr Zoran Perišić izjavio je da je RSV potvrđen kod troje dece u Dečjoj klinici UKC Niš, a da su svi dobro.

On je ukazao da je ovo period godine u kojem se očekuje prisustvo RSV virusa, ali da su u toj ustanovi odlučili da deluju preventivno i time spreče mogućnost da se širenje tog virusa pretvori u nešto ozbiljnije.

- Nijedno dete nije u situaciji da se borimo za njegov život. Tu su i njihovi roditelji. Situacija sa virusima je takva da je u ovom trenutku identifikovano četiri - pet virusa koji prave epidemiju i od kojih se veliki broj dece zarazi - rekao je Perišić.

On je naveo i da svi delovi pedijatrijske klinike rade - i kovid deo i intenzivna nega, dijagnostika, a da je obustavljen prijem u šok-sobu, u intenzivnu negu za neonatuse, odnosno za ugroženu novorođenčad, koja se prebacuju u pedijatrijske institucije u Beogradu.

Dodao je da su u svim zdravstvenim ustanovama najosetljiviji na decu, zbog čega se trude da uvek deluju preventivno.

- Ne želeći da bilo šta uradimo tako da se nešto krije, naš rad je bio i ostaće uvek transparentan, zato i govorimo zbog čega jedan deo naše klinike radi izmenjeno narednih nekoliko dana - rekao je Perišić.

Najugroženija populacija su novorođenčad i prevremeno rođena deca, zbog čega se već neko vreme sprovodi imunizacija.

Nažalost, usled pojave epidemije kovida i svih epidemioloških mera, ove godine, ne samo kod nas već i u čitavom svetu, beleži se nešto ranija pojava ovog virusa i intezivnija epidemija, kaže se u saopštenju.

Usled pojave RSV virusa u odeljenju jedinice intezivnog lečenja za životno ugroženu prevremeno rođenu decu i novorođenčad, obustavljen je prijem pacijenata kako ne bi došlo do širenja infekcije.

Foto: Pexels.com

 

Do pojave infekcije je došlo tako što je u jedinicu intenzivnog lečenja za novorođenčad upućeno dvoje dece, jedno starosti tri nedelje, a drugo starosti tri meseca, koja su bila životno ugrožena sa teškom kliničkom slikom RSV virusa.

S obzirom na to da se radi o lako prenosivom virusu, kod još dvoje dece u jedinici intezivnog lečenja je došlo do pojave simptoma, navode iz UKC Niš.

Rukovodilac Dečje klinike prof.dr Jelena Vojinović pojasnila je da respiratorni sincicijalni virus predstavlja lakšu respiratornu infekciju kod većine dece, međutim ugrožena populacija su novorođenčad i odojčad, deca koja se leče u jedinici intezivnog lečenja u kojoj je obustavljen prijem.

Dodala je da u sezoni virusa, sličan problem imaju intezivne nege i u drugim ustanovama u Srbiji .

- Preventivna mera koju smo mi preduzeli je od ekstremnog značaja kako relativno uobičajena infekcija ne bi dovela do lošeg ishoda ni kod jednog prevremeno rođenog deteta i onih koja imaju neki urođeni zdravstveni problem - navela je dr Vojinović.

Istakla je i da su prilikom prvih naznaka infekcije i sagledavanja realnog rizika, obavestili kolege u regionu, iz čijih ustanova se deca upućuju u UKC Niš, da kratkotrajno životno ugrožene pacijente upućuju ka pedijatrijskim ustanovama u Beogradu što je, inače, procedura u ovakvim situacijama.

- Očekujemo da će do kraja ove nedelje problem biti rešen i da će već od ponedeljka i taj deo Dečje klinike raditi uobičajeno. Svi naši pacijenti su dobro i u fazi oporavka, što je najvažnije - rekla je dr Vojinović.

Prema rečima dr Perišića, o situaciji na Dečjoj klinici UKC Niš, obavešteno je resorno ministarstvo.

 

 

 

 

Ostavite komentar