Lifestyle > Zdravlje

Obratite pažnju na NOŽNE PRSTE! Ovi ZNAKOVI mogu ukazati na OZBILJNE zdravstvene PROBLEME

Ako osećate trnce u nožnim prstima, ako su oni otečeni, upaljeni ili bolni, vreme je da se uputite lekaru po savet

Izvor: K1info/b92.net

Autor: Ognjen Nestorović

10/03/2024 > 20:37

podeli vest:

Obratite pažnju na NOŽNE PRSTE! Ovi ZNAKOVI mogu ukazati na OZBILJNE zdravstvene PROBLEME
Foto: Pixabay.com


Groznica, proliv i povraćanje, glavobolje su jasni simptomi koji nam otkrivaju da smo bolesni. Međutim, postoje delovi tela koji takođe mogu da signalizuju da nešto nije u redu, a uglavnom ih zanemarujemo.

Prema doktoru Nahedu Aliju, važno je obratiti pažnju na nožne prste. Ako osećamo trnce u nožnim prstima, ako su oni otečeni, upaljeni ili bolni, vreme je da se uputimo lekaru po savet.

Trnci i obamrlost

Ovaj se simptom javlja kada su nervna vlakna nadražena ili stisnuta. Prema dr Aliju, uzroci variraju od visokog šećera u krvi, preko nutritivnih nedostataka, do oštećenja živaca.

Otečeni, upaljeni nožni prsti

Otečeni i upaljeni nožni prsti koji postaju ljubičasti zahtevaju hitnu reakciju.

- Ovo stanje ukazuje na mogućnost upalnog artritisa, gihta ili čak i ozbiljnijih problema. Infekcije, posebno one koje se prenose hranom, takođe mogu dovesti do ozbiljnog oticanja nožnih prstiju. Brzo oticanje nožnog prsta, što ukazuje na lokalizovanu upalu, zahteva hitnu medicinsku pomoć - rekao je dr Ali za Express.

Bolni nokti na nogama

Bilo kakve promene na noktima takođe su znak da nešto nije u redu. Zadebljani i iskrivljeni nokti, koje je teško seku, mogu ukazivati na psorijazu.

- Ovaj sistemski autoimuni poremećaj takođe može dovesti do artritisa koji može rezultirati oštećenjem zglobova ako se ne leči - istakao je lekar.

Foto: Freepik.com

 

Iznenadne simptome kod osoba starijih od 50 godina treba pažljivo proceniti, jer mogu ukazivati na dijabetičku ili kardiovaskularnu bolest.

- Osim toga, budite svesni periferne arterijske bolesti koja se takođe može manifestovati na stopalima. To je stanje koje je posledica začepljenih arterija u nogama i može signalizirati ozbiljne kardiovaskularne probleme - rekao je.

Ostavite komentar