Lifestyle > Zdravlje

Snižava pritisak, holesterol i TOPI SALO! Ovu SUPERNAMIRNICU jedite što više

Pročitajte šta su pokazala nova istraživanja

Izvor: K1info

Autor: krstarica.com

24/02/2024 > 23:25

podeli vest:

Snižava pritisak, holesterol i TOPI SALO! Ovu SUPERNAMIRNICU jedite što više
Foto: Pixabay.com


Konzumiranje šake oraha dnevno može produžiti život i smanjiti rizik od gojaznosti i poboljšati zdravlje srca, pokazala su nova istraživanja.

Ona su sprovedena tokom tri decenije pokazala su da redovna konzumacija oraha može dovesti do boljeg zdravlja srca. Orasi su bogati hemikalijama koje štite DNK uništavanjem reaktivnih molekula.

Učesnici istraživanja koji su redovno jeli orahe bili su vitkiji i u boljem stanju kako su starili. Imali su niže trigliceride i niži krvni pritisak.

Istraživanje se zasniva na više od 3.000 ljudi širom SAD koje su praćene tri decenije - do pedesete godine. Ovo je period kada su muškarci i žene najskloniji nastanku "stomačića" ili gojaznosti, što može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili nekih oblika raka.

Učesnici su bili podeljeni u tri grupe: konzumenti oraha, drugih orašastih plodova ili oni koji ne konzumiraju orašaste plodove.

Foto: Pixabay.com

 

Učesnici koji su konzumirali orahe imali su bolje rezultate u kvalitetu života i fizičkoj aktivnosti od druge dve grupe. Takođe, njihovo ukupno zdravlje srca je bilo bolje.

Njihovo prosečno povećanje telesne težine bilo je manje, bilo je manje slučajeva gojaznosti, ali je nivo glukoze u krvi bio niži. Takođe su imali niži loš holesterol od konzumenata drugih orašastih plodova.

Prethodna istraživanja su pokazala da pet porcija orašastih plodova nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

Ostavite komentar