Lifestyle > Zdravlje

Kako da izbegnete NEŽELJENA DEJSTVA prilikom upotrebe ANTIBIOTIKA? Pratite ova uputstva

Pravilna upotreba antibiotika je ključna za uspešno lečenje bakterijskih infekcija i sprečavanje neželjenih efekata

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

25/02/2024 > 21:20

podeli vest:

Kako da izbegnete NEŽELJENA DEJSTVA prilikom upotrebe ANTIBIOTIKA? Pratite ova uputstva
Foto: Shutterstock


Antibiotici su moćni lekovi koji se koriste za lečenje bakterijskih infekcija, ali njihova upotreba može da dovede do neželjenih efekata.

Evo nekoliko korisnih saveta kako izbeći neželjena dejstva antibiotika:

Pijte ih samo kada je neophodno

Antibiotici se ne koriste za lečenje virusnih infekcija poput prehlade ili gripa. Upotreba antibiotika tamo gde nisu potrebni može dovesti do razvoja rezistentnih bakterija i neželjenih efekata.

Pažljivo pratite uputstva lekara

Uvek se pridržavajte uputstava lekara u vezi sa doziranjem i trajanjem terapije. Ne menjajte dozu ili prekidajte terapiju bez konsultacije sa lekarom, čak i ako se osećate bolje.

Foto: Pixabay.com

 
Ne konzumirajte alkohol

Konzumiranje alkohola može smanjiti efikasnost antibiotika i povećati rizik od neželjenih efekata poput mučnine, povraćanja i vrtoglavice. Stoga je preporučljivo izbegavati alkohol tokom trajanja terapije antibioticima.

Interakcija sa namirnicama

Neke namirnice, pića i drugi lekovi mogu uticati na efikasnost antibiotika ili povećati rizik od neželjenih efekata. Obratite pažnju na moguće interakcije i konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete antibiotik.

Foto: Pexels.com

 
Higijena ključna

Redovno perite ruke sapunom i vodom kako biste sprečili širenje bakterijskih infekcija. Takođe je važno pridržavati se higijenskih mera u kući i na radnom mestu kako biste izbegli infekcije.

Nega creva

Antibiotici mogu poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija u crevima, što može dovesti do gastrointestinalnih problema poput dijareje. Korišćenje probiotika ili konzumiranje probiotičkih namirnica može pomoći u obnavljanju zdrave crevne flore.

Pravilna upotreba antibiotika je ključna za uspešno lečenje bakterijskih infekcija i sprečavanje neželjenih efekata. Prateći ove savete i redovno se konsultujući sa lekarom, možete osigurati sigurnu i efikasnu upotrebu antibiotika.

Ostavite komentar