Lifestyle > Zdravlje

Po velikim VRUĆINAMA ne bi trebalo da izlazite NAPOLJE, a ako baš morate - PONESITE KOCKU SUPE sa sobom

Pod velikim rizikom od visokih temperatura su vozači i pešaci

Izvor: K1info/b92.net

24/06/2023 > 21:01

podeli vest:

Po velikim VRUĆINAMA ne bi trebalo da izlazite NAPOLJE, a ako baš morate - PONESITE KOCKU SUPE sa sobom
Foto: Youtube PrintScreen/Jennel Letizia


Krenule su letnje vrućine i svi se sada pitaju kako da izdrže dan. Kada uzmemo u obzir koliko je teško funkcionisati na vrelom asfaltu, pa su tu opekotine od sunca, znojenje i gubitak tečnosti iz organizma, ne možemo da se ne zapitamo kako da sačuvamo zdravlje u tim uslovima.

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći je za B92 rekla da su pod velikim rizikom od visokih temperatura vozači i pešaci - najpre su razdražljivi u saobraćaju, a onda nastupi sporost.

- Iskustvo nam kaže da posebno treba da upozorimo vozače i pešake. U početku zbog razdražljivosti, a onda dođe i sporost. Savetujemo im da se non-stop rehidriraju, da uzimaju dovoljnu količinu soli, da izbegavaju uzimanje alkohola - rekla je dr Jevtić.

Takođe, ona ističe da treba da budu obazrivi oni koji uzimaju lekove koji menjaju stanje svesti, kao i epileptičari, dijabetičari, radnici na visinama.

Pod rizikom su i kategorije stanovništva koje su ekstremno osetljive na gubitak tečnosti, poput starih, veoma male dece i trudnica.

- Treba da unesemo u sebe tečnost, po mogućstvu to da bude neka mineralna voda ili barem neka kockica za supu koju mogu da gricnu, da odlome deo i da se naliju tečnosti, jer onda ne moraju ništa da mute usput - rekla je dr Jevtić.

Foto: Freepik.com

 

Takođe, dobro bi bilo nositi sa sobom i nešto slatko za slučaj da padne šećer. Kada je reč o oblačenju, glava treba da bude pokrivena, a odeća pamučna i što svetlija.

Biti obazriv u GSP vozilima

Na prvi znak slabosti, treba da se sedne, a ako je moguće, ne treba ni izlaziti napolje po ovako visokim temperaturama. Ako negde idete i to vozilima javnog gradskog prevoza, treba da budete oprezni.

- Masovno se dešava da ljudi ne prate situaciju, da su na mobilnim telefonima ili da se ne drže kako treba, znači tada je povećan broj svih mogućih povreda, padova, povreda glave, čak preloma kukova, znači izbegavanje zone najvećih gužvi, uzimanje tečnosti, uzimanje soli, zaštita glave, svetla odeća, izbegavanje alkohola i energetskih napitaka i određenih kombinacija lekova, pogotovo za volanom - rekla je dr Jevtić.

Ostavite komentar