Vesti > Politika

Zaključen BIRAČKI SPISAK za predstojeće izbore! Evo kako da se upišete ili promenite podatke u EVIDENCIJI BIRAČA

Građani koji su u poslednjih 11 meseci menjali prebivalište neće moći da glasaju na novoj adresi

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

18/05/2024 > 08:27

podeli vest:

Zaključen BIRAČKI SPISAK za predstojeće izbore! Evo kako da se upišete ili promenite podatke u EVIDENCIJI BIRAČA
Foto: Freepik.com


Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom.

U ponoć je istekao i krajnji rok do kada izmene u biračkom spisku, predviđene nedavno usvojenim Zakonom o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, moraju da budu izvršene.

- Podsećamo javnost, da u skladu sa usvojenim zakonskim rešenjem, građani koji su u poslednjih 11 meseci, počev od 3. jula 2023. godine, menjali prebivalište neće moći da glasaju na novoj adresi - saopštilo je u petak Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

Ministarstvo je uputilo instrukciju jedinicama lokalne samouprave da se izvrše sve potrebne izmene u delu biračkog spiska koji se odnosi na teritoriju jedinice lokalne samouprave, kako bi se uspešno završile date obaveze, kvalitetno i na vreme.

Takođe, ističe se, zaposleni u Ministarstvu i referenti na lokalu rade maksimalno posvećeno, većina njih prekovremeno, kako bi se ispoštovali svi zahtevi i rokovi, te u tom smislu, javnost ne mora da brine.

U periodu od danas do 29. maja u ponoć građani mogu da upute zahtev za upis ili promenu podataka koji se odnose na evidenciju birača i to elektronskim putem na nacionalnom Portalu eUprava koristeći uslugu "Zahtev za upis/promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku"  ili popunjavajući obrazac u njihovom matičnom gradu, odnosno opštini.

Ostavite komentar