Lifestyle > Zdravlje

Ovo nije PRAZNA PRIČA: Ako se ne IZUVATE kad ulazite u KUĆU, ozbiljno rizikujete da se RAZBOLITE

Dok smo napolju i hodamo, možemo da ugazimo u sve i svašta

Izvor: K1info/mondo.rs

29/04/2023 > 19:02

podeli vest:

Ovo nije PRAZNA PRIČA: Ako se ne IZUVATE kad ulazite u KUĆU, ozbiljno rizikujete da se RAZBOLITE
Foto: Pexels.com


Kada ulazite u svoj dom, po pravilu se izuvate. Kada ulazite u tuđi, pa - zavisi i od domaćina - neki insistiraju da ostanete obuveni, neki obrnuto, nekad vam je neprijatno jer ste čitav dan u istoj obući, pa može da bude nezgodno po okolinu (što se mirisa tiče) kad se izujete...

Ipak, možda bi trebalo da razmislite da vam postane pravilo - u čiji god dom da ulazite - da počnete obavezno da se izuvate, jer sa obućom unosimo i ogroman broj bakterija koje znaju da budu veoma štetne po čoveka.

Jedna od njih je i bakterija Clostridium difficile, koja se, prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Hjustonu, nalazi na 40 odsto cipela.

Izuzetno je otporna na antibiotike i može da izazove da izazove po život opasne upale debelog creva. Blaži simptomi infekcije izazvane ovom bakterijom su proliv tri ili više dana, blagi grčevi i bolna osetljivost stomaka.

Dok smo napolju i hodamo, možemo da ugazimo u sve i svašta - od životinjskog izmeta, preko raznih hemikalija, pa sve do prljavštine i đubreta - a tu su svakako i bakterije. Hodajući, mi ih "pokupimo" i tako unesemo u kuću.

Stručnjaci i doktori kažu da štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i nedeljama. Neke od cipela koje su testirali bile "pozitivne" na bakterije Ešerihiju koli i Klebsiella pneumoniae, koja izaziva upalu pluća.

Sve ovo bi svakako trebalo da bude razlog da vas ne mrzi da se izujete pre nego što uđete u kuću, pa čak i ako ćete se u njoj zadržati kratko. Na taj način smanjićete mogućnost da se zarazite od svih pomenutih bakterija i zaradite neku od infekcija.

 

Ostavite komentar