Lifestyle > Zdravlje

DOSADA UBIJA, ali stvarno - DOKAZALI NAUČNICI

Kada ne radimo ono što nas zanima, ostaje ono što nas ne zanima, ne volimo i što nam je dosadno – i eto problema

Autor: K1 info/ edukacija.rs

10/01/2023 > 10:23

podeli vest:

DOSADA UBIJA, ali stvarno - DOKAZALI NAUČNICI
Foto: Pixabay.com


Nije retkost da čujete kako neko kaže – "Ubi me dosada". Stručnjaci su pokušali da daju odgovor na pitanje – da li je i koliko ova tvrdnja tačna?

Naime, naučnici su dokazali da dosada ubija, ali ne bukvalno i neposredno. Problem je u tome šta ona izaziva i kakav nam je život kada nam je dosadno.

Iz dosade mogu da se rode različiti poroci koji mogu biti veoma štetni po zdravlje našeg celokupnog organizma, a mogu biti i izvori ozbiljnog stresa, što takođe može da dovede do različitih bolesti i zdravstvenih problema.

Kada je ljudima dosadno veće su šanse da će jesti nezdravo, da će podleći porocima kao što su alkoholizam, droge, pušenje, kockanje... što može da bude izvor stresa koji je opasan po zdravlje.

Londonski istraživači su dokazali da – što se više dosađujete kraće ćete živeti! Istraživanje koje su oni sprovodili tokom 25 godina, u kom je učestvovalo više od 7.000 ljudi koji su zaposleni u javnim kompanijama – dalo je ove informacije.

Takođe, dokazano je da su dosadi sklonije žene i mlađi muškarci, a jedan od 10 starijih zaposlenih muškaraca se bar jednog meseca tokom rada dosađivalo na poslu, dok se na dosadu žalila svaka druga zaposlena žena.

 

Ostavite komentar