Lifestyle > Zdravlje

BOLEST savremenog doba – OKSIDATIVNI STRES i kako ga pobediti

Ovaj poremećaj se javlja kada produkcija slobodnih radikala nadvlada prirodnu zaštitu organizma

Autor: K1 info/ danas.rs/ jacanjeimuniteta.rs

25/01/2023 > 19:38

podeli vest:

BOLEST savremenog doba – OKSIDATIVNI STRES i kako ga pobediti
Foto: Pixabay.com


Svakodnevna izloženost brigama. Strahovima, negativnim emosijama kao i život u zagađenom svetu, i nezdrava ishrana doveli su do toga da smo svi postali podložni oksidativnom stresu.

Zato je procena zdravstvenog stanja na osnovu stepena oksidativnog stresa izuzetno važna za prevenciju bolesti, sprečavanje daljih komplikacija u slučaju već postojećih hroničnih oboljenja, kao i za ukupno poboljšanje zdravlja.

Oksidativni stres je i prva materijalna potvrda da je narušeno zdravlje, i da, u zavisnosti od slabih tačaka organizma, postoji mogućnost razvitka bolesti.

Šta je oksidativni stres?

Oksidativni stres je stanje kada slobodni radikali, naši unutrašnji "neprijatelji“ i uzročnici mnogih bolesti, nadvladaju antioksidativnu zaštitu organizma. On ima veliku ulogu u nastanku i razvoju kardiovaskularnih i infektivnih bolesti, karcinoma, dijabetesa, neurodegenerativnih i lokomotornih poremećaja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, urogenitalnih i digestivnih bolesti kao i u procesu starenja.

Koji su simptomi oksidativnog stresa?

Prvi simptomi oksidativnog stresa su umor i nervoza. Najčešće uz to idu malaksalost, bezvoljnost, ubrzano zamaranje. Prisutan je gubitak motivacije, ubrzan rad srca, nesanica kao i česte ali gotovo neprimetne oscilacije pritiska.

Dijagnostika i lečenje

Kako bi se utvrdio nivo oksidativnog stresa koriste se različite metode, kao što su biohemijske analize, nivo šećera u krvi i procena efikasnosti enzima koji se proizvode u našem organizmu i neutrališu dejstvo slobodnih radikala. Na veliku koncentraciju slobodnih radikala u telu može uticati boravak u zagađenom prostoru, preterana izloženost UV zracima, cigarete kao i nezdrava ishrana. 

Činjenica je da se oksidativnom stresu ne može pristupiti kao drugim oboljenjima, jer je neophodno sagledati sve faktore koji su doveli do ovakvog stanja. Ne postoji univerzalna terapija, s obzirom da je svaki pacijent individua za sebe i kao takav se posmatra.

Ono što je isto za sve, je promena načina života, što podrazumeva promenu ishrane, promenu životnih navika i  kao i upotrebu vitamina i minerala pomoću kojih bi se uspostavila ravnoteža u organizmu.

Kako sprečiti pojavu oksidativnog stresa?

Postoji mnogo načina pomoću kojih se može preventivno delovati kako ne bi došlo do pojave oksidativnog stresa.

Osnovno i veoma bitno je da izbegavate napete situacije, da budete smireni i opušteni. To se najbolje postiže boravkom u prirodi.

Promenite način ishrane tako što ćete više konzumirati ribu, voće i povrće. Izbegavajte belo brašno, prerađene namirnice i rafinisane šećere.

Upotrebom odgovarajućih suplemenata možete vrlo uspešno uspostaviti ravnotežu u organizmu i zaštititi se od oksidativnog stresa.

U svakom slučaju, najbolje bi bilo preventivno delovati promenom životnih navika koje predstavljaju potencijalnu opasnost za pojavu ovog poremećaja.

 

Ostavite komentar