Lifestyle > Zdravlje

Ove namirnice NE TREBA JESTI sirove, jer će gadno da BOLI TIBA

Veliki broj namirnica potrebno je prvo termički obraditi da bi mogle da se koriste u ishrani

Autor: K1 info/ 24sata.hr

25/01/2023 > 10:42

podeli vest:

Ove namirnice NE TREBA JESTI sirove, jer će gadno da BOLI TIBA
Foto: Freepik.com


Termička obrada naročito je važna za ovih devet namirnica koje, ako se konzumiraju presne, mogu da izazovu stomačne tegobe, pa čak i alergijske reakcije i trovanje.

I zato je neophodno da ih uvek pravilno termički obradite pre konzumacije.

Krompir

Sirovi krompir može da izazove nadutost i nepoželjne probavne smetnje, jer sadrži skrob koji ne može da se vari. Uz to, ako krompir duže vreme stoji na vlažnom i toplom mestu, može da pozeleni i proizvesti otrov solanin. U slučaju da se na krompiru vide zelene tačkice, ne treba ga jesti.

Krompir spada u namirnicu koja se mora termički obraditi. U slučaju da krompir i sadrži gore pomenuti toksin, on je termolabilan i termičkom obradom se razgrađuje.

Juka

Juka je korenasto povrće, koje sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, ali sadrži i cijanogene glikozide, hemikaliju koja kada se pojede otpušta cijanid. Juka je jestiva, ali je obavezno temeljno pranje, ljuštenje i kuvanje.

Pasulj

Još jedna jako zdrava mahunarka koja može biti opasna ako se konzumira pogrešno. Crveni pasulj je bogat belančevinama, vlaknima i antioksidantima, ali se ne sme jesti sirov. Sirov pasulj sadrži otrov fitohemaglutinin, koji može da prouzrokuje probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom.

Nepasterizovano mleko

Mleko koje je tek pomuženo i nije pasterizovano može da sadržati E.Coli i salmonelu. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) na svojim stranicama izveštava da je 150 puta veća šansa da će čovek dobiti neku bolest uzrokovanu hranom od sirovog mleka nego od bilo kojeg drugog mlečnog proizvoda.

Foto: Pixabay.com

 
Viršle

Viršle inače nisu baš najzdravija hrana, a sirove mogu biti izrazito opasne. Rašireno je mišljenje da su već skuvane, međutim one u procesu prenosa i skladištenja mogu da "pokupe" listeriju, a ona se može uništiti samo ponovnim kuvanjem. Viršle su polugotov proizvod i treba ih jesti sirove, već je neophodna termička obrada.

Klice

Klice poput Alfalfe i klice rotkvice mogu da sadrži E.Coli, salmonelu i listeriju, budući da se uzgajaju na vlažnim i toplim mestima na kojima se ove bakterije brzo množe. Zato je najbolje klice kupovati što svežije, a pre jedenja ih dobro isprati i skuvati.

Gorki bademi

Bademi koje inače ljudi jedu su zapravo slatki bademi i imaju mnogobrojne zdravstvene benefite. Gorki bademi su njihova suprotnost jer sadrže cijanovodonik, koji je otrovan. Najčešće se može pronaći u likerima od badema ili ekstraktima.

Brašno

Oduvek su bake vikale da se testo za kolače ne jede sirovo. I dok se dosta pisalo o sirovim jajima i bolestima koje možemo da dobijemo od njih, o brašnu se manje pričalo. Američka agencija za hranu i lekove upozorila je da je brašno potencijalno opasno za zdravlje, budući da za vreme transporta od proizvođača do trgovine može doći u kontakt sa raznim patogenima poput E. Coli.

Patlidžan

Ovo jako zdravo povrće puno je vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana, ali sadrži i otrov solanin. Mladi patlidžani, koji su ubrani tek pošto su sazreli, sadrže najviše ovog otrova. Čovek bi trebalo da pojede veliku količinu mladog patlidžana da bi osetio probavne smetnje, ali zbog potencijalnih alergijskih reakcija, uvek ga je bolje skuvati.

 

Ostavite komentar