Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Znate li PRAVILA vinskog BONTONA? Pravi LJUBITELJI vina ovo imaju u MALOM PRSTU

Većina je slabo upoznata sa tim kako se pravilno pristupa hedonističkom činu koji obuhvata ispijanje vina

Izvor: K1info/blic.rs

14/05/2023 > 16:23

podeli vest:

Znate li PRAVILA vinskog BONTONA? Pravi LJUBITELJI vina ovo imaju u MALOM PRSTU
Foto: Unsplash.com


Vino je alkoholno piće koje se proizvodi fermentacijom grožđa. Postoje različite vrste vina, a one se razlikuju po vrsti grožđa, načinu proizvodnje, regiji u kojoj se proizvodi. Vino se obično konzumira uz hranu, a može se koristiti i u kuhinji za pripremu jela.

Ispijanje vina je proces konzumiranja, a obično se odnosi na uzimanje manjih gutljaja vina dok se ispija. Ovaj proces se obično provodi uz neke društvene aktivnosti kao što su večere, druženja ili degustacije vina.

Međutim, iako bi ljubitelji ovog alkoholnog pića vinski bonton trebalo da imaju u malom prstu, većina je slabo upoznata sa tim kako se pravilno pristupa hedonističkom činu koji obuhvata ispijanje vina.

Foto: Unsplash.com

 

Evo nekoliko zlatnih pravila uz koje će vam čaša opojnog vina još više prijati.

Za početak flaše sa vinom se uvek donose na sto pre početka ručka ili večere. Belo vino treba da je hladno, a crno temperirano.

Temperatura belih vina pri posluživanju treba da je između 11 i 14 stepeni, a crnih od 16 do 22 stepena - s tim da niža granica vredi za mlada, a viša za starija vina. Šampanjanac treba da stoji na ledu - na toploti se razvija previše ugljen-dioksida, zbog čega bi čep mogao da izleti iz flaše pod pritiskom. Zato za šampanjanac treba da postoji posebna posuda ispunjena ledom.

Pri otvaranju boce skidamo samo onaj deo folije koji prikriva čep, obrišemo taj deo salvetom. Vadičepom izvadimo pažljivo čep iz grlića boce, bez preterane sile, škripanja i čupanja, jer je vino živo i ne voli prasak.

Čep omirišemo i on ne sme mirisati ni našta drugo osim na vino ili plutu. Kada smo čep izvadili salvetom obrišemo grlić boce, nalijemo malo vina u posebnu čašu da bi grlić boce isprali iznutra.

Prilikom sipanja vina u čaše, bocu okrenite sa etiketom prema gore kako bi bila vidljiva i pazite da bocu ne naslonite na čašu.

Foto: Pixabay.com

 

Ono što je najvažnije pri posluživanju crvenog i belog vina, nikada nemojte napuniti čašu do vrha, već samo polovinu, najviše do dve trećine, jer vino u punoj čaši ne može osloboditi svoju aromu i previše se zagreje kada duže stoji.

Čaše sa vinom držite za dršku ili za postolje kako toplota vašeg tela ne bi podigla temperaturu vina, a samim tim promenila i njegov ukus. Osnovni bonton odavno nalaže da, ako je gost u trenutku kada je hteo da popije gutljaj nešto zapitan, treba da vrati čašu na sto dok ne odgovori.

Čašu ne bi trebalo stavljati blizu tanjira kako se nepažnjom ne bi prevrnula.

Ako se za vreme jela pije, treba obrisati usne salvetom ili peškirom i odložiti viljušku i nož na tanjiru.

Ko ne želi više da pije ponudu će odbiti lakim pokretom ruke ili povući čašu bliže sebi. Poklapanje čaše rukom nije učtivo.

 

 

 

Ostavite komentar