Lifestyle > Mozaik

VINA IZ DRUGE DIMENZIJE: U Francuskoj POSTOJI posebna VINARIJA smeštena u KRATERU METEORA

Analiza kratera dala je dokaze o cementiranom kamenju, takozvanoj breči, koje se može povezati sa udarima meteorita

Izvor: K1info/rts.rs

28/02/2023 > 23:08

podeli vest:

VINA IZ DRUGE DIMENZIJE: U Francuskoj POSTOJI posebna VINARIJA smeštena u KRATERU METEORA
Foto: Youtube PrintScreen/will jenkins


Da li ste čuli za vinariju Domaine du Météore u južnoj Francuskoj. Naime, ova vinarija je dobila ime po depresiji nastaloj kada je meteorit pao na to područje i napravio krater, a u depresiji je vinograd.

Decenijama unazad, geolozi su imali neslaganja oko toga kako je nastala depresija široka 220 metara i duboka 30 metara. Neki su mislili da bi to moglo biti od udara meteorita. Ali drugi su rekli ne, delimično zahvaljujući tome što u depresiji nema podignutog oboda oko ivice, i svi su to jednostavno prihvatili.

Frank Brenker, geolog i  kosmohemičar sa Gete univerziteta u Frankfurtu istakao je da je tvrdnja geologa da je depresija posledica udara meteorita tačna.

- Krateri se mogu formirati na mnogo načina, a meteoritski krateri su veoma retki. Međutim, smatrao sam da su različita druga tumačenja kako se ova depresija mogla formirati neuverljiva iz geološke perspektive - rekao je on.

Brenker je pažljivo pogledao depresiju i pokušao da pronađe znake davnog udara meteorita. Teško je uočiti krater meteorita. Vremenom su erozija i drugi geološki procesi prikrili dokaze.

Brenkerov rad o krateru francuske vinarije navodi da su mali udarni krateri prečnika ispod 300 metara veoma retki i da je teško dokazati njihovo vanzemaljsko poreklo.

Analiza kratera dala je dokaze o cementiranom kamenju, takozvanoj breči, koje se može povezati sa udarima meteorita.

Geolog Brenker, geofizičar Andreas Junge i tim studenata obišli su teren kako bi se bolje upoznali sa sastavom kratera. Na mestu udra izmerena je frekvencija slabog magnetnog polja.

- Ovo je tipično za udarne kratere, jer udar razbija ili topi stenu, što može manje da doprinese Zemljinom magnetnom polju - navode istraživači sa Geteovog univerziteta.

Tim je koristio snažan magnet da izvuče male kuglice gvožđe oksida, još jednog ključnog sastojka pronađenog u drugim kraterima nastalim udarima meteorita. Kombinacija geoloških i mineraloških dokaza ukazuje na svemirsku stenu koja je napravila depresiju tla.

Prema naučnim radovima Geteovog univerziteta, sfera od gvožđe-oksida pronađena u krateru vinarije Domaine du Météore u Francuskoj, ima jezgro sastavljeno od minerala tipičnih za okruženje kratera, a sadrži i veliki broj mikrodijamanata.

 

 

 

Ostavite komentar