Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Prema LEGENDI kralj LUJ XV je svojoj LJUBAVNICI govorio: Ovo je KRALJ VINA i VINO KRALJEVA

Vinska regija Tokaj je dobro poznata svim ljubiteljima vina, a Unesko ju je 2002. proglasio za svetsku kulturnu baštinu

Autor: K1info/ekapija.com

08/10/2022 > 11:05

podeli vest:

Prema LEGENDI kralj LUJ XV je svojoj LJUBAVNICI govorio: Ovo je KRALJ VINA i VINO KRALJEVA
Foto: Pixabay.com


Vinska tradicija u Mađarskoj duga je više od hiljadu godina, pa se ova država može pohvaliti s 22 vinska područja koja se nalaze u šest velikih vinskih regija. Regija Tokaj je čuvena širom sveta, a prema legendi, francuski kralj Luj XV je čuveni "tokajac", odnosno Tokaj Aszu, nazivao "kraljem vina i vinom kraljeva".

Foto: Pixabay.com

 

Vinska regija Tokaj je dobro poznata svim ljubiteljima vina, a Unesko ju je 2002. proglasio za svetsku kulturnu baštinu. Ovaj kraj sa 27 sela i oko 6.000 hektara vinograda i dalje nosi jedinstvene kulturne odlike i svedoči o dugoj istoriji pravljenja vina.

Jedno od najupečatljivijih svedočanstava ove tradicije su i tzv. "hobitske kućice" koje se nalaze u selu Hercegkut. Ove građevine bez prozora, kojima iz brda vire samo trouglasti kameni ulazi, su u stvari vinski podrumi!

 

 

Možda u ove kućice ne svraćaju čarobnjaci da obične hobite pretvore u heroje, ali u njima se dešava najlepša vinska bajka koja grožđe pretvara u napitak kom nema ničeg ravnog na svetu i o kojem peva i mađarska himna.

Foto: Pixabay.com

 

Osim vina, regija Tokaj nudi i broje znamenitosti za ljubitelje istorije i kulture, a jedna od njih su i tvrđave i utvrđenja na planini Zemplen. Među njima se ističu renesansno utvrđenje Rakoci u Šarošpataku, kao i nedavno obnovljena tvrđava Fizer, jedna od retkih koja je preživela invaziju Mongola.

Foto: Pixabay.com

 

Sportske aktivnosti poput veslanja Tisom, porodični avanturistički parkovi, ogromni zoološki vrt i mnoštvo banja pružaju odlične mogućnosti za zabavu i opuštanje i čine regiju

Foto: Pixabay.com

 

Tokaj privlačnom i posetiocima koji nisu veliki ljubitelji vina.

 

 

 


 

Ostavite komentar