Lifestyle > Mozaik

VINA koja ŽENE najviše VOLE

Žensko vino je ono koje dotakne njenu dušu

Autor: K1 info/ premiumsrbija.rs

07/11/2022 > 20:12

podeli vest:

VINA koja ŽENE najviše VOLE
Foto: Freepik.com


Žene postaju sve značajnija ciljna grupa kad su vina u pitanju, a to potkrepljuje činjenica da postoji kategorija – ženska vina.

Istraživanja ukazuju da je sve više marketinških kampanja usmereno upravo ka ženama, dok neke vinarije posebno vode računa o takozvanom "ženskom ukusu" kada određuju stil svojih vina.

Definitivno je sve više dama koje vole da piju dobro vino, ali je i sve više pripadnica lepšeg pola koje vode vinarije i prave vina fantastičnih ukusa.

 

Nasuprot ranijim stereotipima da je vino rezervisano samo za visokoobrazovane gurmane, danas možemo videti mnoge dame kako veselo i zamišljeno otpijaju gutljaj po gutljaj Dionisovog čarobnog napitka, iz kristalnih čaša sa dugim nožicama.

Jedno od najelegantnijih izbora pića za damu svakako je vino – zavodljivo, lagano, voćno i romantično. Baš kao i njen karakter, slatko je i omamljujuće, ali sa ukusom i odmereno.

Žena sa čašom vina u ruci može da izgleda veoma sofisticirano, harizmatično i otmeno, jer ovo piće može pokazati da ste dama sa stilom i stavom koji kaže da znate šta želite.

Bilo da samo ležerno ćaskate sa prijateljicama uz čašu ohlađenog kristalnog šardonea ili uživate u svečanoj večeri uz čašu toplog i bogatog kaberne sovinjona .

Foto: Freepik.com

 
Top 5 vina koje žene vole da piju

Smatra se da žene uglavnom vole bela ili penušava vina, ali stvarnost nam svakodnevno pokazuje da su podjednako očarane i crvenim kaberneom ili domaćim prokupcem. U stvari, svako vino je, ukoliko ukus grožđane tečnosti dotakne njihovu dušu, žensko vino.

Dame vole belo vino zbog njegovog dobrog ukusa. Dovoljno je neutralno da se slaže sa gotovo svim jelima, ne stvara osećaj nadutosti kao pivo ni mamurluka koji izaziva šampanjac, niti zadaje glavobolju kao crvena vina.

Kao i mala crna haljina, i crveno vino je uvek pun pogodak! Ozbiljnost i otmenost koju sa sobom nosi privlači dame sa stilom. Smatra se da je tamno vino najzdravije za žene, s obzirom da sadrži malo kalorija, a dosta antioksidanasa koji blagotvorno deluju na srce.

1. Chardonnay

Ljubav žene prema belom vinu je prirodna i postoji otkad je sveta i veka, a šardone (chardonnay) je, svakako, žensko vino broj jedan. Šardone je lagano belo voćno vino i mala količina ovog pića neće učiniti da se osećate debelo i tužno, a ni poraženo kao kada pijete neku “žestinu” ili likere. Poistovećuje se sa uvek popularnom crnom odevnom kombinacijom. Kristalno žute boje, pruža pravo osveženje kada je ohlađen i prvi je izbor žena među suvim belim vinima.

Foto: Freepik.com

 
2. Muskati i Porto

Poznato je da većina žena obožava deserte i slatkiše. Najrasprostranjenije desertno vino je čuveni portugalski porto, dovoljno sladak da podrži torte, kolače i sve ostale poslastice u kojima dame uživaju. Od različitih varijeteta najčešći su ruby i tawny, dok u favorite spadaju i beli porto, vintage i colheita. Ako niste, probajte Pio Cesare Moscato D’Asti, slatko muskatno belo vino iz italijanske regije Pijemont. Predivne žute boje, bogato je aromama meda i zrelog voća, blago penušavo i svilenkastog ukusa. Pravo zadovoljstvo za žensko nepce!

3.Rosé

Rose takođe spada u ženska vina. Vole ga dame, jer psiholozi kažu da se već na pomen ružičaste boje u njima budi skrivena mala princeza. Uz to, rosé je mlado i uzbudljivo, hladno i zavodljivo osvežavajuće vino, pa uopšte nije čudo zašto žene lude za njim. Rose se najbolje opisuje kao prijatan i lagani povetarac u vrelom letnjem danu, osvežavajući i neodoljivi voćni kup na plaži ili razigrano i uzbudljivo devojačko veče.

 

4. Cabernet

Jedna studija kaže da ljubiteljke crvenog vina uživaju u svečanoj večeri uz sveće, vole da se sklupčaju uz kamin i čitaju ljubavne romane, Pariz je za njih najromantičniji grad na svetu, praktične su, imaju svoja pravila, otvoreno iskazuju svoje mišljenje, nose duge haljine i udobne cipele, sa čašom vina u ruci i blagim osmehom na licu. Ako i vi spadate u dame koje uvek, bez razmišljanja biraju čašu crvenog vina, onda ste i svakako jedna od gore opisanih. Jedno od omiljenih crvenih ženskih vina je dragulj Toskane, rubin crvene boje Pian delle Vigne od sorte kaberne sovinjon (cabernet sauvignon).

5. Shiraz

Odvažne dame piju shiraz. Na primer onaj u prelepoj boci – Stifler’s Mom Shiraz 2016, sa jednostavnom, ali upečatljivom etiketom. To je još jedan dokaz da “nežniji” pol i te kako zna šta je dobro vino. Dele ga sa prijateljicama, čuvaju ga za posebne prilike, uživaju u njemu samostalno uz dobru knjigu i pucketanje kamina, a sa ovom bocom nećete sigurno pogrešiti ako uz svečanu večeru za dvoje, poslužite upravo ovo vino. I ova boca potvrđuje zašto su žene te koje se sa vinom porede i zbog čega se govori – što starije, to bolje.

 

 

 

Ostavite komentar