Lifestyle > Mozaik

Kako da ZAUSTAVITE HRKANJE? Nudimo vam 6 mogućih REŠENJA

Donosimo vam šest proverenih saveta kako da sprečite hrkanje. Probajte, i to ne samo zbog sebe već i zbog osobe koja spava pored vas

Autor: K1 info/ lifepressmagazin.com

13/05/2023 > 20:29

podeli vest:

Kako da ZAUSTAVITE HRKANJE? Nudimo vam 6 mogućih REŠENJA
Foto: Freepik.com


Hrkanje može da bude prava noćna mora za osobe koje spavaju u blizini onoga ko hrče u snu. Te visoke frkevencije ne samo da remete san, nego mogu da poremete vaš bioritam.

Hrkanje se češće javlja kod gojaznih osoba i nastaje kada mekano nepce i resica delimično blokiraju disajne puteve za vreme spavanja.

1. Promenite položaj

Poznato je da je hrkanje najintenzivnije kada spavate na leđima. Tada vam jezik padne unazad i usporava protok vazduha. Trebalo bi da pokušate da spavate na boku.

2. Zabacite glavu

Ako savijate vrat tokom spavanja i to može da stvoriti otpor protoku vazduha. Izbacite višak jastuka ili kupite manji.

3. Smršajte

Hrkanje i gojaznost su u tesnoj vezi. Krupniji ljudi obično imaju zadebljano vratno tkivo, što povećava rizik od hrkanja. Zdravija ishrana i malo vežbanja će da vam pomognu da se osećate bolje, ali i da zaustavite "noćno režanje“. Neki stručnjaci kažu da vam je, da bi prestali s hrkanjem, dovoljno da smanjite težinu za samo 10%.

4. Izbegavajte alkohol i sedative

Alkohol opušta mišiće, što može da dovede do oslabljenog protoka vazduha. Izbegavajte ga par sati pre spavanja. Tablete za smirenje ili za spavanje stvaraju isti efekat.

5. Prestanite da pušite

Ako ste pušač, hrkanje je još jedno upozorenje da je vreme da ostavite cigarete. One iritiraju disajne puteve i stvaraju upalu.

6. Inhaliranje i vlažnost vazduha

Začepljen nos, takođe, može da bude jedan od uzročnika hrkanja. Inhalirajte se pre spavanja sa parom iz vode u koju ste stavili par kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili metvice. Poželjno je da, posebno zimi, stavite ovlaživače vazduha na vaše radijatore.

 

Ostavite komentar