Lifestyle > Mozaik

TOPLA ILI HLADNA SOBA? Koja je idealna temperatura za spavanje

Da se naspavate i odmorni počnete novi dan važno je da vam u spavaćoj sobi bude odgovarajuća temperatura

Autor: K1 info/ nucleus-energy.com

16/02/2023 > 22:36

podeli vest:

TOPLA ILI HLADNA SOBA? Koja je idealna temperatura za spavanje
Foto: Freepik.com


Mračna, provetrena i tiha soba za spavanje je sve što vam je potrebno posle napornog dana. Međutim, ako vas i pored naizgled idealnih uslova za spavanje muči nesanica ili niste zadovoljni kvalitetom sna, treba da obratite pažnju na temperaturu sobe u kojoj spavate.

Najčešća greška koju pravimo je pretopljavanje, a sa pretopljavanjem često dolazi i do sušenja vazduha, pa visoka temperatura i smanjena vlažnost stvaraju i poteškoće sa disanjem, što negtivno utiče na kvalitet sna i dovodi do jutarnjeg umora i osećaja neispavanosti.

Šta se dešava sa telom kada tonemo u san?

Naše telo prati dvadesetčetvoročasovni obrazac rasta i pada telesne temperature. Najvišu temperaturu telo dostiže u toku popodneva, a najnižu oko 5 časova ujutru, kada ona može biti i jedan do dva stepena niža. Dakle, tokom spavanja telesna temperatura polako opada zbog smanjene proizvodnje energije i pojačanog oslobađanja toplote. Vrlo često zbog toga osetimo jezu i hladnoću kada se probudimo usred noći. U jutarnjim časovima telo ponovo počinje da akumulira toplotu i zagreva se kako bi bilo spremno za dan koji sledi.

Ignorisanjem ovog fiziološkog procesa i odlaskom na spavanje u jutarnjim časovima, remeti se prirodni ritam, pa se zbog toga može javiti osećaj umora, iako ste spavali “dovoljno”.

Foto: Freepik.com

 

Ukoliko na spavanje odlazite u odgovarajuće vreme, a ipak imate problema, može se desiti da vaše telo u toku dana dostiže višu temperaturu, a samim tim mu je teže da se ohladi, što inicira teže upadanje u san i lošiji kvalitet sna.

Problem se posebno može ispoljiti kod fizički veoma aktivnih osoba i sportista, koji imaju višu telesnu temperaturu, što je uzrokovno bržom cirkulacijom.

Obratite pažnju na ponašanje svog tela u toku dana - ukoliko se znojite više nego što je to uobičajeno, vaše telo šalje signal da mu je potrebno hlađenje, pa se može desiti da mu je takođe teško da noću dostigne temperaturu pogodnu za kvlitetan san.

Kolika treba biti temperatura u spavaćoj sobi?

Ukoliko temperatura tela teže opada, visoka temperatura u spavaćoj sobi će samo dodatno otežati ovaj proces. Smanjivanjem temperature u sobi možete pomoći svom telu da lakše postigne odgovarajuću telesnu temperaturu za ulazak u čvrst san.

Rezultati različitih istrživanja pokazuju da je idealna temperatura za spavanje između 19 i 22 °C, dok neki smatraju da je 19 °C gornja granica za obezbeđivanje kvlitetnog sna, pri čemu se može zaključiti da je 18 - 19 °C temepratura koju bi većina stručnjaka koji se bave ovim problemom preporučila kao idealnu.

Zajedničko mišljenje je da je spavanje lošije, a faza dubokog sna znatno kraća u prostorijama u kojima je temperatura niža od 15 °C ili viša od 23 °C. Ipak, pojam savršenog je uvek subjektivan, pa se eksperimentisanjem i menjanjem temperature najbolje može utvrditi individualna idealna temperatura. Vrlo je važno da slušate svoje telo, a ono će vam dati najbolji odgovor ukoliko mu ponudite različite opcije.

 

Ostavite komentar