Vesti > Srbija

VUČIĆ i SI obratili su se posle tet-a-tet sastanka: "Pišemo danas ISTORIJU"

Prema planu posete, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine predvođen dvojicom predsednika

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

08/05/2024 > 10:00

podeli vest:

VUČIĆ i SI obratili su se posle tet-a-tet sastanka: "Pišemo danas ISTORIJU"
Foto: printscreen xinhuanet


Kineski predsednik Si Đinping u dvodnevnoj je poseti Beogradu, a danas  mu je priređen svečani doček ispred Palate Srbija, gde ga je ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani doček Si Đinpinga ispred Palate Srbije, okupio se veliki broj građana, a u sve informacije možete platiti na televiziji K1, u specijalnoj emisiji. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping počeli su tet-a-tet razgovore u Palati Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon tet-a-tet sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom,  da dve zemlje očekuje napredak u zajedničkoj saradnji, koja će se, kako je rekao, podići na nivo zajedničke budućnosti.

On je na početku sastanka delegacija dve zemlje zahvalio Siju na otvorenom i iskrenom razgovoru u uskom formatu i naglasio da je mnogo toga mogao da nauči.

On je članovima srpske delegacije poručio da će Srbija o svim važnim političkim pitanjima imati podršku Kine.

- Mi smo rekli da Kina u smislu poštovanja međunarodnog prava, Povelje UN ima našu podršku. Zahvalan sam Siju što je saslušao naše molbe i što je na svaku odgovorio - rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Sijem razgovarao o slobodnoj trgovini, industriji, veštačkoj inteligenciji, saradnji u vojnom bezbednosnom sektoru, kulturi, zdravstvu, avio linijama, Ekspu.

- Dobili smo uveravanja da će Kina na svaki način podržati Ekspo koji je prilika za razvoj - rekao je Vučić.

Obraćanje Si Đipinga

Kineski predsednik kaže da je bio impresioniran i duboko dirnut svečanim dočekom.

- Mi smo svedoci da kineski narod posmatra srpski narod kao svoje čelične prijatelje, kao svoje najbolje prijatelje Mi smo iz prve ruke videli da srpski i kineski narod poseduje čelično prijateljstvo. Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo. To zaista pozdravljam. Juče na aerodoromu je bila izuzetna ceremonija dočeka. Moja supruga i ja smo bili duboko dirnuti vašim prijateljstvom i dočekom. Znam da ste dosta ličnih zalaganja uložili i to zaista mogu da osetim. Naši odnosi su zaista na visokom nivou. Mi u Kini smo duboko impresionirani vašom ljubaznošću. Sa vašom iskrenošću zaista možemo mnogo toga da postignemo. Živo se se sećam mog poslednjeg susreta. Posetio sam Železaru u Smederevu. Zaista sam iz prve ruke video na licima radnika koliko su se oni radovali - istakao je kineski predsednik i dodao:

Srbija je postala prvi strateški partner u celoj južnoj i jugoistočnoj Evropi - rekao je kineski predsednik. 

- Hvala vam što ste u ovolikom broju došli da pozdravite našeg prijatelja velikog, čeličnog prijatelja Srbije Si Đinpinga. Ja sam mu rekao da će kao lider velike sile svuda naići na poštovanje, ali da na takvo poštovanje i ljubav nigde neće naići kao u našoj Srbiji - rekao je Vučić.

Foto: printscreen xinhuanet

 

Predsednik Srbije, ranije danas istakao je da je ovo istorijski značajna poseta Sija.

- Pišemo danas istoriju iako to mnogim ne izgleda tako. Za samo nekoliko godina svi ćemo se sećati ovog dana i da smo pisali danas budućnost - rekao je  Vučić.

Istakao je da će samo ugovor o slobodnoj trogovini doneti našim poljoprivrednicima sigurnost i da će krenuti izvoz goveđeg mesa, kao i od 1. jula potpuno slobodan izvoz jabuka, šljive, borovnice i mnogih drugi proizvoda, rakije i vina na ogromno  kinesko tržište.

Vučić je dodao da su tarife za druge zemlje između 38 i 62 odsto dok za nas iz Srbije neće biti tarifa.
To je velika prednost i puno znači za našu zemlju, dodao je Vučić.

Ispred Palate Srbija stigli članovi nove vlade Srbija na čelu s premijerom Milošem Vučevićem.

- Poštovani građani hvala vam što ste u ovolikom broju došli da dočekate našeg prijatelja Si Đinpinga. Ja sam mu rekao da će kao lider velike sile, naići na respelt, ali nigde neće naići na takvu ljubav i poštovanje kao kod nas u Srbiji - kaže Vučić.

Mi pišemo istoriju, dodao je predsednik.

- Samo ugovor o slobodnoj trgovini, doneće sigurnost. Hvala predsedniku Siju što je izabro da poseti Srbiju, oni su naši iskreni prijatelji, i kao što mi uvek i na svakom mestu kažemo da je Tajvan  Kina, tako i oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije bez ikakve rezerve, uvek su sa nama u svim najtežim trenucima - rekao je Vučić. 

Foto: printscreen xinhuanet

 

Predsednika NR Kine na crvenom tepihu dočekali su predsednik Vučić sa suprugom Tamarom Vučić, kao i premijer Miloš Vučević sa članovima i potpredsednicima vlade i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Kineskog državnika tokom posete Beogradu, nakon osam godina, prati i supruga predsednika Peng Lijuen i delegacija koja broji oko 400 članova.

Si je izrazio nadu da će njegova poseta otvoriti novo poglavlje u odnosima Srbije i Kine.

- Veoma sam srećan što sam ovde u vašoj prelepoj i prijateljskoj zemlji. Vi ste me pozdravili na aerodromu predsedniče Vučiću i ostali politički lideri su bili takođe tamo i sada sam bio počastvovan tako veličanstvenom ceremonijom, impresioniran i duboko dirnut - rekao je Si.

On je naveo da su na taj način svedoci tome da srpski narod posmatra  kineski narod kao svoje čelične i najbolje prijatelje.

- Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo i postoji snažan osećaj prijateljstva između dve zemlje i to pozdravljam - rekao je Si.

Dodao je da ga je priređeni doček na aerodromu zaista duboko dirnuo, jer je ceremonija dobrodošlice sa performansom kulturno-umetničkog društva bila izuzetna.

Foto: printscreen xinhuanet

 

Si je naglasio da su i on i njegova supruga bili dirinuti iskazanim prijateljstvom srpskog naroda, kao i da vidi da koliko je njegov doček bio pažljivo isplaniran i da zna da je predsednik Vučić u tome lično učestvovao.

Predsednik Kine je rekao da je došao u Srbiju u okviru njegove posete Evropi i da je drugi put u Srbiji u periodu od osam godina.

- Ovo puta se pokazuje da su naši odnosi na visokom nivou i da postoji duboko prijateljstvo. Duboko sam impresioniran ljubaznošću naših prijatelja - naglasio je Si.

Kaže da se živo seća i prošle posete Srbiji i da ga je Vučić od tada puno puta pozvao da dođe u Srbiju.

Foto: printscreen xinhuanet

 

- I lično sam osetio vašu iskrenost i sa tom iskrenošću možemo velike stvari da postignemo - naglasio je Si.

Predsednik Kine je rekao da se živo seća posete iz 2016. kada je takođe toplo dočekan od srpskog naroda.

- Moja poseta u to vreme je bila naznaka čeličnog prijateljstva. Kada sam bio u poseti HBIS železari u Smederevu mnogi ljudi su bili na ulicama koji su nas dočekali, a unutar same železare sam imao srdačan susret sa radnicima i video  koliko se oni raduju našoj saradnji. Osmeh na njihovim licima je pokazatelj prijateljskog stava - naveo je Si.

On je rekao da se nada da će ova poseta da otvori novo poglavlje odnosa dve zemlje i podsetio da su tokom prethodne posete, pre osam godina, dve države odlučile da podignu odnose do obuhvatnog strateškog partnerstva.

- Srbija je postala prvi strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi - naglasio je Si.
 

Foto: tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Prema planu posete, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine predvođen dvojicom predsednika, a zatim i ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmena potpisanih bitaleralnih dokumenata.

Inače, Kineska delegacija broji oko 400 članova. Tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma iz različitih oblasti.

Predsednik Si Đinping i predsednik Vučić će se posle ceremonije obratiti medijima.

Kako se navodi, tokom današnjeg dana biće organizovan i svečani ručak, kada će se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penusavca do dezertnog, najvecim delom autihtone srpske sorte.

Ostavite komentar