Lifestyle > Mozaik

Supruga proslavljenog glumca OTKRILA sve detalje POROĐAJA KOD KUĆE

Ukoliko je trudnoća zdrava, beba i mama su dobro, nema potrebe da taj proces bude kontrolisan u bolničkim uslovima, jer to stvara strah

Izvor: K1info

06/02/2023 > 20:22

podeli vest:

Supruga proslavljenog glumca OTKRILA sve detalje POROĐAJA KOD KUĆE
Foto: Unsplash.com


U mnogim evropskim zemljama, žene se uglavnom porađaju kod kuće, a poslednjih godina se sve češće dame i u našoj zemlji odlučuju na ovakav vid donošenja deteta na svet.

Supruga našeg proslavljenog glumca Slobodana Ćustića, Jelena, koja je ujedno i psihološki savetnik, bila je gošća u emisiji „Vikend na K1", u kojoj je podelila svoje iskustvo porođaja kod kuće.

Foto: K1TV

 

- Dvoje dece sam rodila u porodilištu, a dvoje kod kuće, tako da mogu da pričam iz dva ugla. Ćerka mi je donela tu neku snagu i kontakt sa sobom, da imam kapacitet da to iznesem kod kuće, naravno uz stručnu pomoć i prisustvo babice. Moje iskustvo je divno - rekla je Jelena i dodala da je edukacija kod porođaja kod kuće najvažnija.

- Ukoliko je trudnoća zdrava, beba i mama su dobro, nema potrebe da taj proces bude kontrolisan u bolničkim uslovima, jer je to ono što stvara strah. Potrebno je da taj prvi kontakt sa bebom bude prijatan, a ne traumatičan. Porođaj u bolnici jeste traumatičan, posebno ako se zakomplikuje, a u mnogim slučajevima dođe do komplikacija, upravo zbog tog grča i straha u kom je žena, jer konstantno razmišlja, kako će se odvijati tok porođaja. Posebno, što je u bolnici sve po nekom protokolu. Poznato je da žene u kontrolisanim uslovima su više izložene stresu i ne mogu da budu u vezi sa samom sobom - rekla je Jelena Ćustić.

Ženama, sa psihološke strane, koje odluče da se porode kod kuće, pored podrške najbližih, važna je odlučnost i vera u sebe.

- Pored podrške najbližih, koja je jako bitna, kod prirodnog porođaja je i najvažniji taj doživljaj sebe i unutrašnje kontrole, da nismo prebacili odgovornost na nekog drugog, već da je to na nama - istakla je Jelena Ćustić.

Foto: K1TV

 

Dešava se, da iako žene odluče za porođaj kod kuće, promene mišljenje. Jelena smatra, da su i te stvari normalne, jer moraju biti psihički spremne i da osete sebe.

- Upravo edukacija govori o tome, da prvo treba da upoznamo sebe. Kada se govori o prirodnom porođaju, ono što je negde ključna reč, jeste bazično poverenje, da mi to možemo, da imamo snage, kapaciteta, ali i genetsku predispoziciju da sve to iznesemo. Psihološki je najviše ženi potrebno, poverenje u sebe i u svoje telo. Najbitnija je ta atmosfera i osećaj sigurnosti. Žena se kod kuće porađa sama, beba se rađa sama i sve ide prirodnim tokom, a to je ono što nam je
najpotrebnije -
 zaključula je Jelena Ćustić u emisiji „Vikend na K1“ na televiziji K1.

 

 

 

Ostavite komentar