Priče > Društvo

One su srušile mit o MUŠKIM POSLOVIMA: Voze BAGER, upravljaju VILJUŠKAROM i poručuju da - ŽENE MOGU SVE

Za godinu dana više od 200 žena prošlo je obuku za poslove u građevinarstvu

Izvor: K1info/rts.rs

03/02/2023 > 22:00

podeli vest:

One su srušile mit o MUŠKIM POSLOVIMA: Voze BAGER, upravljaju VILJUŠKAROM i poručuju da - ŽENE MOGU SVE
Foto: Printscreen RTS


Projekat "Žene mogu sve" pokazao je još jednom da ne postoje muški i ženski poslovi.

Tako je za godinu dana više od 200 žena prošlo obuku za rad na viljuškaru, bageru kao i za druge zanatske poslove u građevinarstvu. Sada je projekat proširen i na IT poslove.

Vlasnica građevinske kompanije je nakon selekcije kandidata, najzadovoljnija bila upravo preciznošću i strpljenjem koji su pokazale kandidatkinje u odnosu na muške kolege.

- Smatramo da žene treba da budu podržane i od strane svojih porodica da ovakva zanimanja biraju i da prosto ne budu isključene iz mogućnosti da lepo zarade pogotovo zato što su zbog novih tehnologija ta zanimanja fizički daleko manje zahtevna nego što je to nekada bio slučaj - navodi dr Sanja Popović Pantić.

Velika odgovornost je na školama, ali i medijima koji senzacionalistički izveštavaju poput - "žene napadaju muška zanimanja".

- Ne radi se ni o kakvom osvajanju, nego o potrebi kao i u svemu da našem društvu govorimo bez bilo kakve euforije i senzacionalizma, nego da stvari sagledavamo realno i postižemo balans i odgovorimo zahtevima tržištima rada koji su danas i te kako komplikovani i na kraju, kao najvažnija poruka, dakle ne treba da igra nikakvu ulogu u izboru zanimanja ni dečaka ni devojčica već sklonosti, želje, znanja, veštine - ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, navodi da nije lako kroz jedan projekat promeniti stereotipe.

- Nije lako kroz jedan projekat promeniti rodne stereotipe koje prenosimo kroz nekoliko generacija i želela bih da vas sve pozovem da radimo na tome jer je to jedan od ključnih preduslova da promenimo i unapredimo rodnu ravnopravnost i položaj i žena i muškaraca - rekla je Rikanovićeva.

Žene i dalje, upravo zbog imovinskih garancija, teže dolaze do kredita za pokretanje sopstvenog posla, a odnos među osnivačima firmi je jedan prema tri u korist muškaraca.

- S obzirom na to da se naši programi zasnivaju na kombinaciji kredita i bespovratnih sredstava da se onaj deo koji se finansira iz kreditnih sredstava finansira bez hipoteke... predvideli smo, a nadamo se da će Vlada usvojiti predlog, da u ovim vremenima koja su opet malo ekonomski izazovnija nego prethodna, taj deo bespovratnih sredstava bude malo veći u odnosu na ovaj kreditni deo - kaže Katarina Obradović Jovanović iz Ministarstva privrede. 

Broj nezaposlenih žena u trećem kvartalu prošle godine je manji za 20 odsto nego 2021. godine, ali su plate muškaraca veće za šest i po odsto u odnosu na žene.

 

 

Ostavite komentar

Niki

Ovo je žalosno, žena treba da je dama i da ne radi fizičke poslove.Žene su upropastile sebi budućnost jer se trkaju sa muškarcima ko je uspešniji u poslu. Taj stav o tome da sve mogu je pogrešan.

04.02.2023 08:11