Priče > Društvo

Sve što TREBA DA ZNATE o HPV VAKCINI: Štiti od RAKA GRLIĆA MATERICE, a evo zašto i DEČACI treba da je PRIME

Srbija je peta u Evropi po broju žena obolelih od raka grlića materice, a druga po smrtnosti

Autor: Katarina Milanović

03/02/2023 > 07:30

podeli vest:

Sve što TREBA DA ZNATE o HPV VAKCINI: Štiti od RAKA GRLIĆA MATERICE, a evo zašto i DEČACI treba da je PRIME
Foto: Unsplash.com


U Srbiju je u junu prošle godine stigla HPV vakcina koju o trošku države mogu da prime dečaci devojčice starosti od devet do 19 godina. 

Iako građani znaju da štiti od raka grlića materice, mnogi nisu upoznati sa tim da HPV vakcina štiti i od mnogih drugih podjednako opasnih bolesti poput kancera glasnih žica, anusa i penisa.

Stručnjaci već mesecima apeluju na roditelje da vakcinišu i na taj način zaštite svoju decu, a do danas je ovu vakcinu primilo 16.000 dečaka i devojčica.

HPV virus može u nekom periodu života prouzrokovati rak grlića materice od kojeg je u našoj zemlji samo tokom 2020. godine obolelo 1.087 žena, a umrlo 453. Iako su ove brojke same po sebi dovoljno zastrašujuće, važno je znati i da je Srbija peta u Evropi po broju obolelih žena na godišnjem nivou, a druga po smrtnosti.

Zbog toga, savetuju stručnjaci, sve devojčice pre stupanja u seksualne odnose treba da prime HPV vakcinu, ali isto važi i za dečake koji su prenosioci HPV virusa. Najidealniji period za primanje ove vakcine je između 12 i 14 godine.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Ivana Begović Lazarević kaže da HPV vakcina dostupna u Srbiji štiti od čak devet različitih virusa.

- Imamo sreću da je država obezbedila najsavremeniju i najskuplju vakcinu, koju ne bi mogao da priušti svaki roditelj. Dva od tih devet virusa najčešći su uzročnici benignih promena, dok su preostalih sedam najčešći uzročnici malignih promena. Ovih sedam virusa odgovorni su za čak 90 odsto pojava karcinoma grlića materice. Važno je svi znaju da je ovaj karcinom jedini preventabilan, upravo zbog vakcine koja štiti da osoba ne dobije HPV virus, a veoma su važni i redovni lekarski pregledi - istakla je epidemiološkinja.

Australija iskorenila rak grlića materice

Uz pomoć ove vakcine Australija je gotovo iskorenila rak grlića materice,

- Kod njih je vakcina obavezna za devojčice od 2007. godine. Za 90 odsto je opala pojava karcinoma grlića materice, kao i pojava genitalnih bradavica. Dečaci nisu u obavezi da prime ovu vakcinu, ali i kod njih se smanjio broj genitalnih bradavica, jer su stvorili kolektivni imunitet. Na njihovom primeru možemo da vidimo koliko je vakcina efikasna - napomenula je dr Begović Lazarević za K1info.rs.

Foto: Pixabay.com

 

Na pitanje da li bi ova vakcina mogla da se uvrsti među obavezne i u Srbiji, naša sagovornica odgovara:

- Priča se o tome, bilo bi lepo da se to desi. Kao lekar smatram da bi trebalo: efektivna je, bezbedna i prevenira karcinom koji svake godine odnese veliki broj života. Takođe, veliko je interesovanje za nju i među građanima koji ne mogu da je dobiju besplatno - rekla je ona. 

Svi koji imaju od devet do 19 godina u školskim dispanzerima mogu besplatno da prime ovu vakcinu.

- Čak i oni koji imaju 18 godina i 11 meseci mogu da prime prvu dozu, a i ostale sve će dobiti o trošku države iako će u tom trenutku imati više od 19 godina. Svi stariji od 15 godina primaju tri doze vakcine, a mlađi dve doze u razmaku od šest meseci. Savetuje se da deca ovu vakcinu prime u 7. razredu - objašnjava dr Begović Lazarević.

Ona dodaje je do sada dato 22.000 doza, kao i da Beograd prednjaci - dato je ukupno 9.227, od čega su 5.800 prve doze. Na nedeljnom nivou između 100 i 150 dečaka i devojčica vakciniše se prvom dozom HPV vakcine. 

Izrazito bezbedna vakcina

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević kaže da su svetski stručnjaci rekli da je ova vakcina izrazito bezbedna.

- Zbog toga apelujem na roditelje da se ne plaše, već da zaštite svoju decu. Najčešće reakcije na vakcinu su crvenilo i otok na mestu uboda, baš kao i kod svake druge vakcine. Kod tinejdžera se može desiti da kratkotrajno izgube svet, zbog čega se preporučuje da nakon vakcinacije ostanu petnaestak minuta pod lekarskim nadzorom - rekla je ona.

HPV virus izaziva nekoliko karcinoma

Ginekolog prof. dr Mima Fazlagić objašnjava da je HPV virus veoma opasan i može izazvati nekoliko vrsta karcinoma.

- HPV ili humani papiloma virus može da izazove polne bradavice (kondilome), promene na grliću materice koje mogu prerasti u kancer, rak glasnih žica, anusa i penisa. Nažalost, među mladima od 17 do 23 godine čak 80 odsto, pa možda i više, zaraženo je ovim virusom. Razlog je što se on prenosi seksualnim putem, a u Srbiji mladi u najvećem broju ne koriste zaštitu - rekla je ona.

Kada je HPV vakcina stila u Srbiju, mnogi su se pitali zbog čega dečaci treba da prime ovu vakcinu, kada se zna da ona štiti od raka grlića materice. Tome u prilog idu i najnoviji podaci - od 16.000 dece, koliko se vakcinisalo do sada, samo 3.000 je dečaka. 

Međutim, kako je doktorka već objasnila, HPV vakcina štiti i dečake.

- Muškarci su prenosioci HPV virusa, zbog čega je jako važno da se imunizacijom zaštite i devojčice i dečaci. Pored toga, HPV virus kod dečaka u nekim slučajevima može dovesti do raka glasnih žica, anusa i penisa - ističe dr Fazlagić.

Na pitanje da li je brojka od 16.000 vakcinisane dece zadovoljavajuća, naša sagovornica odgovara:

- Kada je vakcina stigla i imunizacija počela odgovor roditelja nije bio zadovoljavajući. Samo majke i bake koje su preživele rak grlića materice dovodile su svoju decu i unuke. Međutim, počela je kampanja i brojke su počele da rastu. Potrebno je da tako nastavimo, da roditeljima objasnimo zbog čega je ova vakcina toliko važna i da je bezbedna. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se roditelji ne odlučuju da vakcinišu decu su strah i dezinformacije. Ali, nadam se da će, sada kada je vakcina besplatna i lako dostupna, roditelji opredeliti da zaštite svoju decu - jasna je doktorka.

Foto: Pexels.com

 

Dr Fazlagić apeluje na žene da redovno idu na kontrolu, jer rak grlića materice je jedan od onih koji se najlakše leče, samo ako se otkrije na vreme.

- Nažalost, i dalje imamo pacijentkinje koje po osam-devet godina ne dolaze na pregled. Apelujem na žene da jednom godišnje urade kolposkopiju i Papa Nikolau test - napominje naša sagovornica.

Srbi ne veruju u vakcine

Istraživanje udruženja žena “Naša Aska” i Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori", sprovedeno je 2022. godine u devet evropskih zemalja, a rezultati su pokazali:

- svega 12 odsto građana se proaktivno obraća lekaru u vezi sa vakcinacijom deteta protiv HPV, dok to čini čak tri puta više Evropljana (42 odsto)

- da se vakcinom može sprečiti neki oblik raka smatra približno isti broj građana i u Srbiji (52 odsto) i Evropi (58 odsto)

- dobra informisanost o HPV kod nas je svega 49,8 odsto, a u Evropi 73 odsto

- poverenje u HPV vakcinu kod nas je 40,9 odsto, a u Evropi 80 odsto

- 55, 6 odsto naših građana odbija vakcinaciju zato što smatra da nije bezbedna, a to čini i 50 odsto Evropljana

 

 

 

Ostavite komentar