Lifestyle > Mozaik

Svetla strana tamne ČOKOLADE

Ako ne možete bez čokolade, izaberite onu crnu sa visokim procentom kakaa

Izvor: K1info/b92.net

11/01/2023 > 22:10

podeli vest:

Svetla strana tamne ČOKOLADE
Foto: Pixabay.com


Za razliku od mlečne čokolade koja je bogata šećerima i siromašna antioksidansima, crna čokolada je pravi rudnik antioksidansa.

U stvari, čokolada s visokim udelom kakaa (70 posto i više ) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino.

Štiti kožu

Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Nutrition" pokazalo je da osobe koje konzumiraju crnu čokoladu imaju nežniji ten, 25 posto manje crvenih plikova posle izlaganja suncu, a njihova koža duže vremena zadržava vlažnost. Isto tako, čokoladom možete da sprečite diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem.

Čuva srce

Harvardski stručnjaci su analizirali 21. prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa (ukupno 2.500 ispitanika). Pored toga što može da snizi krvni pritisak i poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaa smanjuje nivo lošeg holesterola, a istovremeno povećava nivo dobrog.  

Snižava krvni pritisak

Mnogim istraživanjima potvrđeno je da crna čokolada može da snizi krvni pritisak. Tako je istraživanje Univerziteta u Kelnu pokazalo da čak i male količine crne čokolade daju sličan rezultat kao i dijetetske mere koje su se dokazale kao uspešne u rešavanju kardiovaskularnih problema.

 

 

 

Ostavite komentar