Lifestyle > Hi-Tech

TELESKOP Džejms Veb otkrio EGZOPLANETU čiji su oblaci sačinjeni od KRISTALA KVARCA

Ovi neočekivani kristali prve su čestice silicijum dioksida ikada otkrivene u atmosferi egzoplaneta

Izvor: K1info

21/10/2023 > 13:53

podeli vest:

TELESKOP Džejms Veb otkrio EGZOPLANETU čiji su oblaci sačinjeni od KRISTALA KVARCA
Foto: NASA, ESA, CSA, and R. Crawford (STScI)


Masivna, gasovita planeta udaljena 1.300 svetlosnih godina toliko je vrela da su njeni oblaci sačinjeni od kristala kvarca. Njeno proučavanje može da pomogne naučnicima da bolje razumeju kako se oblaci formiraju u ekstremnom vanzemaljskom okruženju, javlja Live Science.

Nalaz, objavljen 16. oktobra u The Astrophisical Journal Letters, dolazi od međunarodnog tima istraživača koji koriste svemirski teleskop Džejms Veb (JVST).

WASP-17b je egzoplaneta slična Jupiteru, koju su naučnici prvi put primetili 2009. Ona kruži izuzetno blizu svoje zvezde, što zagreva njenu atmosferu do neverovatnih 1.500 stepeni Celzijusa. Planeta je sama po sebi prilično lagana - iako je radijus WASP-17b otprilike dvostruko veći od Jupiterovog, ima samo oko polovinu Jupiterove mase. Ovo čini WASP-17b jednom od "najlakših" egzoplaneta otkrivenih do sada.

Foto: Pixabay.com

 

Međutim, astronomi su nedavno otkrili da naizgled pahuljasti oblaci WASP-17b kriju tajnu: sačinjeni su od malih čvrstih kristala kvarca.

- Znali smo iz opservacija Habla da moraju postojati aerosoli - sitne čestice koje čine oblake ili maglu - u atmosferi WASP-17b, ali nismo očekivali da će biti sačinjeni od kvarca - rekao je Dejvid Grant, astronom sa Univerziteta u Bristolu u Velikoj Britaniji i prvi autor studije.

- Bili smo oduševljeni!

Ovi neočekivani kristali prve su čestice silicijum dioksida ikada otkrivene u atmosferi egzoplaneta. Istraživači veruju da, za razliku od sitnih komadića stena koji ponekad kruže u Zemljinim oblacima, ovi kristali ne potiču sa površine WASP-17b. Umesto toga, formirali su se direktno u njegovoj atmosferi kao rezultat intenzivne toplote i pritiska. Na osnovu toga kako kristali rasipaju svetlost zvezda, tim procenjuje da su prečnika oko 10 nanometara - manje od milionitog dela prosečnog zrna peska.

Trenutno ostaje nejasno koliko su ovi kvarcni oblaci rasprostranjeni širom WASP-17b. Planeta je plimno zaključana, što znači da je jedna strana konstantno okrenuta prema svojoj zvezdi. Moguće je da kristali kruže kroz atmosferu na noćnoj strani, samo da bi isparili tokom dana.

Foto: Pixabay.com

 

Kristalni oblaci WASP-17b samo su jedan primer neobične karakteristike egzoplaneta otkrivene korišćenjem teleskopa Džejms Veb. U septembru, teleskop je privukao pažnju detektovanjem potencijalnih znakova biološkog života u atmosferi egzoplanete K2-18b. Uskoro će teleskop usmeriti svoje instrumente na druge čudne i čudesne svetove - a naučnici s nestrpljenjem očekuju šta će sledeće otkriti.

Ostavite komentar