Lifestyle > Hi-Tech

Detektovani RADIOTALASI iz daleke galaksije: Trebalo im je 8 MILIJARDI godina da stignu do nas

Astronomi su detektovali do sada najudaljeniji brzi nalet radiotalasa, tzv. FRB

Autor: K1info/n1

21/10/2023 > 09:57

podeli vest:

Detektovani RADIOTALASI iz daleke galaksije: Trebalo im je 8 MILIJARDI godina da stignu do nas
Foto: Pixabay


Međunarodni tim uočio je udaljenu eksploziju kosmičkih radiotalasa koja je trajala manje od milisekunde. Vrlo veliki teleskop (VLT) Evropske južne opservatorije (ESO) utvrdio je njen izvor u toliko udaljenoj galaksiji da je njenoj svetlosti trebalo osam milijardi godina da stigne do nas.

Brzi nalet radiotalasa (FRB) takođe je jedan od najenergičnijih do sada opaženih – oslobodio je u malom deliću sekunde ekvivalent Sunčeve ukupne emisije tokom 30 godina.

Naučnici sugerišu da to otkriće potvrđuje da se FRB-ovi mogu koristiti za merenje materije koja nedostaje između galaksija, pružajući novi način vaganja svemira.

Sadašnje metode procene mase svemira daju protivrečne odgovore i dovode u pitanje standardni model kosmologije.

Rajan Šenon, profesor na Tehnološkom univerzitetu Svinburn u Australiji, koji je bio jedan od voditelja studije, rekao je: „Ako ‘zbrojimo’ količinu normalne materije u svemiru – atoma od kojih smo svi sazdani – otkrićemo da nedostaje više od polovine onoga što bi danas trebalo da bude“.

- Mislimo da se materija koja nedostaje skriva u prostoru između galaksija, ali može biti toliko vruća i difuzna da ju je nemoguće videti korišćenjem normalnih tehnika - dodaje.

Profesor je pojasnio da „brzi naleti radiotalasa ‘osećaju’ taj jonizovani materijal“.

- Čak i u svemiru, koji je gotovo savršeno prazan, mogu ‘videti’ sve elektrone, a to nam omogućuje da izmerimo koliko stvari ima između galaksija- kazao je.

Eksploziju nazvanu FRB 20220610A otkrio je u junu prošle godine radioteleskop ASKAP u Australiji.

Stjuart Rajder, astronom sa Univerziteta Makarie u Australiji i jedan od vodećih autora studije, rekao je: „Koristeći ASKAP-ov niz antena, uspeli smo da precizno odredimo odakle je prasak došao. Zatim smo upotrebili ESO-ov VLT u Čileu u potrazi za izvornom galaksijom, otkrivši da je starija i udaljenija od bilo kojeg drugog FRB izvora pronađenog do danas i verovatno unutar male grupe galaksija koje se spajaju“.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science.

Ostavite komentar