Lifestyle > Hi-Tech

ASTEROID koji je NASA udarila letelicom počeo ČUDNO da se ponaša - a niko NE ZNA ZAŠTO

Promena orbite iznenađujući je rezultat ljudskog uplitanja

Izvor: K1info/N1

11/09/2023 > 20:31

podeli vest:

ASTEROID koji je NASA udarila letelicom počeo ČUDNO da se ponaša - a niko NE ZNA ZAŠTO
Foto: Freepik.com


Kad je pre godinu dana letelica veličine frižidera udarila u asteroid Dimorfos, ceo svet je sa velikom pažnjom posmatrao šta će se dogoditi. Naime, taj eksperiment je trebalo da pokaže može li čovečanstvo da pokuša da iz orbite izbaci asteroid koji bi potencijalno mogao da udari u Zemlju.

Prvi rezultati eksperimenta pokazali su uspeh misije. Udarac letelice usporio je orbitu Dimorfosa oko većeg asteroida Didimosa, što je i bio cilj misije.

Međutim, jedan učitelj iz Kalifornije i njegovi učenici, otkrili su da se taj asterodi sad prilično čudno ponaša. Kako javlja New Scientist, učitelj i učenici otkrili su da je orbita Dimorphosa očigledno nastavila da usporava, odnosno da se sad vrti sporije nego pre testa NASA.

Iako je cilj eksperimenta i bio usporavanje orbite, a posmatranja nekoliko nedelja nakon udara pokazala su da je orbita usporena za punih pola sata, naučnici su to proglasili izvanrednim uspehom. Međutim, učitelj i njegovi učenici otkrili su da je godinu dana od eksperimenta asteroid još malo usporio, što je iznenadilo naučnike koji su očekivali da će se asteroid brzo vratiti u uobičajenu brzinu orbite.

Kako piše ZIMO, promena orbite iznenađujući je rezultat ljudskog uplitanja. Neki naučnici imaju teoriju da je udar možda promenio Dimorfosovu putanju oko većeg asteroida, što bi rezultiralo usporavanjem, dok drugi misle da je udar dovoljno pomerio manji asteroid prema velikom da sad na njega utiču gravitacione sile velikog asteroida.

S obzirom na to da učitelj Džonatan Svift i njegovi učenici spremaju svoj naučni rad, a NASA je najavila svoj naučni rad na temu Dimorfosa, biće zanimljivo videti što su i jedni i drugi zaključili, ali i nastaviti s posmatranjem kako bi se utvrdilo u kom će se smeru Dimorfos dalje kretati.

Ostavite komentar