Lifestyle > Gurmanlook

Toliko LAKO da može SVAKO: MOZZARELLA sir možete DA NAPRAVITE i sami kod kuće

Moccarela je mnogima omiljeni sir, a evo i recepta kako je sami možete napraviti

Izvor: K1info

10/12/2022 > 11:09

podeli vest:

Toliko LAKO da može SVAKO: MOZZARELLA sir možete DA NAPRAVITE i sami kod kuće
Foto: Unsplash.com


Moccarella se po pravilu pravi od bivoljeg mleka, ali većina onih koje kupujemo u radnjama pravi se od kravljeg. To je sir karakterističnog okruglog oblika, nežne kiselkaste note i velike elastičnosti. Uglavnom je omiljeni sir mnogih.

A da li ste znali da moccarella sir možete napraviti sami kod kuće? Zaista je jednostavno, a oni koji su probali kažu da je ovakva moccarella ista kao kupovna. Spremanje ne zahteva puno vremena, a ni skupe sastojke.

Evo koji su sastojci potrebni za domaću mocarelu:

Litar mleka

200 gr gustina

200 grama putera

200 grama moccarella sira

1 kašičica soli

Za pravljenje domaće moccarelle najbolje je da koristite punomasno domaće kravlje mleko. Sipajte ga u blender zajedno sa gustinom. Uključite ga i mutite bar jedan minut. Potrebno je da se mleko dobro sjedini sa gustinom i da nema grudvica.

Kada ste izmutili masu sipajte je u šerpu i uključite šporet na minimum, pa sačekajte da se blago ugreje. Dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. U šerpu sipajte so i moccarella sir koji je iseckan na sitne komade. Iako deluje neobično dodati moccarella sir u domaću, to je neohodno zbog masnoće, ukusa i boljeg stezanja sira. Sve dobro mešajte dok se smesa ne zgusne.

Kada se masa zgusnula sipajte je plastičnu činiju i pokrite prijanjajućom folijom. Stavite je u frižider da se dodatno hladi još 3 sata. Posle hlađenja sir izvadite iz posude i spreman je za jelo. Deluje neverovatno, ali ako spremite po ovom receptu dobićete 2.5 kilograma domaće moccarelle.

Probajte i uživajte. 

 

 

Ostavite komentar