Priče > Društvo

Zlate li šta je LUŽNIČKA VURDA? Ako je odgovor - NE, PROPUSTILI ste mnogo u ŽIVOTU

Na manifestaciji je učestvovalo preko 150 izlagača iz cele Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

22/10/2022 > 21:22

podeli vest:

Zlate li šta je LUŽNIČKA VURDA? Ako je odgovor - NE, PROPUSTILI ste mnogo u ŽIVOTU
Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC


U gradskom parku u Babušnici održana je deseta po redu Vurdijada, manifestacija posvećena izuzetnom specijalitetu, prerađevini od mleka - lužničkoj vurdi. Vurda je specijalitet koji se pravi od prvoklasnog planinskog mleka bez dodavanja bilo kakvih aditiva i hemije.

Na današnjoj Vurdijadi je učestvovalo preko 150 izlagača, ne samo iz Babušnice, već i iz cele Srbije. Manifestaciju je otvorila predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić, a predsednik žirija bio je poznati gurman Neša Travka.

Direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stanković rekao je da je opština Babušnica, zajedno sa Turističkom organizacijom Pirot, pokrenula postupak zaštite geografskog porekla lužničke vurde.

- Cilj nam je da sačuvamo od nestanka ovu tradiciju i da omogućimo ljudima koji proizvode lužničku vurdu da mogu da svoje proizvode plasiraju na tržište i obezbede sebi egzistenciju na taj način - kaže Stanković.

Marija Bojkovski iz sela Gornja Koritnica, podno Suve planine je ona sa svojom sestrom Snežanom odlučila da nastavi tradiciju nasleđenu od roditelja i da proizvodi lužničku vurdu.

- Lužnička vurda je specifična po tome što se proizvodi od izuzetnog planinskog mleka. Moj otac se bavi proizvodnjom vurde petnaestak godina, nasledio je tu tradiciju od svog oca, mog dede i mi želimo da nastavim ovu tradiciju - kaže ona.

Njena sestra Snežana dodala je da je vurda poznata i po tome da može na mnogo načina da se konzumira i koristi.

- Mi smo za ovu manifestaciju pripremile vurdu u kombinaciji sa testom, tačnije u obliku princes krofni i korneta, sa povrćem, domaćom svežom paprikom, čeri paradajzom i drugim sastojcima - kaže ona.

Mile Jončić, iz babušničkog sela Radoševac pojasnio je kako izgleda proces proizvodnje vurde i koja je tajna vrhunskog kvaliteta tog proizvoda.

U završnici manifestacije pevačica Dragana Mirković održaće koncert.

 

 

Ostavite komentar