Priče > Društvo

Kao da smo sami POMUZLI KRAVU: Čačane od svežeg domaćeg MLEKA deli samo - JEDAN KLIK

U centu Čačka postavljen je mlekomat, aparat sa kog građani u bilo koje doba dana mogu natočiti mleko sa sela

Izvor: K1info/RINA

10/12/2022 > 07:16

podeli vest:

Kao da smo sami POMUZLI KRAVU: Čačane od svežeg domaćeg MLEKA deli samo - JEDAN KLIK
Foto: RINA

Čačani neće više imati potrebu da mleko kupuju u prodavnicima i pitaju se da li će ga ili neće biti na rafovima, a sve zahvaljujući Nikoli Tanasijeviću.

On se već 15 godina se bavi mlečnim govedarstvom i sada se osmelio da ode korak dalje i postavi mlekomat u centru grada, kako bi svojim sugrađanima obezbedio uvek sveže i kvalitetno mleko.

- Imamo sistem za mužu zatvorenog tipa, mleko direktno sa muže ide u laktofriz gde ne postoji nikakav kontakt sa mlekom, i iz tog uređaja ga dovozimo pravo ovde u centar - rekao je Nikola. 

- Hladi se na 4 stepena konstantno, kako kod nas kući tako i u ovom mlekomatu. Sirovina može najduže da stoji četiri dana, dok ga mi menjamo svaki dan i građanima nudimo uvek sveže mleko - rekao je on.

Na ovaj njegov potez nisu ostali imuni građani Čačka, koji su sa oduševljenjem prihavatili novi aparat. Neobična mašina ima kapacitet 200 litara, a mleko je uvek sveže i ono što je najvažnije provereno i domaće.

- Ovo je mnogo pametna stvar, dobijamo mleko sa daleko većim procentom mlečne masti, bez razblaživanja takoreći direktno, kao da smo mi pomuzli kravu. Kada su moja deca bila mala, deda im je ovakvo mleko donosio u kantama i nikada nije ni zagorelo. Ne pravim ja pitanje da li je skuplje za deset ili dvedeset dinara, već hoću da bude dobro i kvalitetno, tj da valja - zadovoljno kažu građani Čačka.

Pojava mlekomata u Srbiji je potpuno nov poduhvat, a stručnjaci ga ocenjuju kao odluku više nego dobru, pre svega zbog hemijske ispravnosti, ali i dobrog plasmana kravljeg proizvoda.

- Ovo mleko podrazumeva maksimalnu hemijsku i mikrobiološku ispravnost, odnosno hemijske parametre koji zadovoljavaju kriterijume od minimum 4,2 pa i više procenata mlečne masti - rekao je stručnnjak za stočarstvo Nebojša Brajović iz Poljoprivredne stručne službe.

Od štale do trpeze mleko je daleko na samo jedan klik, pa sada i Čačani imaju priliku da u samom centru grada kupe flašu domaćeg kravlje mleka bez odlaska na selo ili u trgovinu i to po znatno nižoj ceni. Prvi mlekomat ovakve vrste postavljen je pre par godina u Čajetini.

 

 

Ostavite komentar