Lifestyle > Mozaik

MA, ŠTA KAŽEŠ: Ako jedete sir pre spavanja, imaćete NOĆNE MORE

Sir može da uzrokuje čudne i loše snove?

Autor: K1 info/ novosti.rs

20/10/2022 > 10:43

podeli vest:

MA, ŠTA KAŽEŠ: Ako jedete sir pre spavanja, imaćete NOĆNE MORE
Foto: Freepik.com


Da konzumacija sira ili mlečnih proizvoda pred spavanje može da izazove noćne more i loše snove "dokazala" je jedna studija objavljena u Velikoj Britaniji.

Tokom studije testirano je 200 ispitanika koji su pred spavanje jeli različite vrste sira, i većina njih je potvrdila da su imali jako "čudne" snove.

Pored toga, subjekti studije su izjavili da mogu vrlo jasno da se sete snova koje su imali tokom cele noći. Oni koji su negirali noćne more, prijavili su da su ipak imali "veoma neobične snove". Nisu bile noćne more niti na bilo koji način posebno neprijatni snovi - samo neobični.

Još zanimljivije je to da su snovi zavisili od vrste sira koju su ispitanici konzumirali pre spavanja.  

Subjekti kojima je dat stilton sir otkrili su da su njihovi snovi bili najživopisniji i najneobičniji. Jedan ispitanik je prijavio da je sanjao bitku u kojoj su vojnici koristili mačiće za borbu umesto oružja.

Subjekti koji su konzumirali čedar pretežno su sanjali poznate ličnosti, a oni koji su jeli češirski sir prijavili su san bez snova, ali miran.

Foto: Pixabay.com

 

E,sad. Postoji i druga strana priče (čitaj - druga grupa naučnika) koja negiira da sirevi izazivaju čudne snove i da ih treba jesti pre spavanja zbog vitamina i hranljivih materija koje sadrži.

Na primer, nemasni sirevi su posebno bogati aminokiselinom triptofanom, koja podstiče oslobađanje hormona serotonina. Serotonin je neurotransmiter koji podstiče telo da se opusti i sastavni je deo upravljanja ciklusom sna.

Pored visokog nivoa triptofana, sir je takođe bogat kalcijumom. Ovaj mineral je posebno efikasan u smanjenju stresa i stabilizaciji nervnih vlakana, što znači da nervni sistem postaje smireniji i omogućava opuštanje.

Ova grupa naučnika tvrdi da je dobra užina pre spavanja - sir i krekeri, jer kombinacija ugljenih hidrata i proteina zadovoljava apetit i omogućava neprekidan i miran san.

 

 

 

Ostavite komentar