Kultura > Pozorište

MULTIMEDIJALNI PROJEKAT koji kombinuje muziku, književnost i vizuelni izraz: "Maska crvene smrti" u TEATRIJUMU

Cilj projekta je reinterpretacija klasične muzike kroz korišćenje resursa različitih grana umetnosti

Izvor: K1info/Tanjug

26/07/2023 > 08:50

podeli vest:

MULTIMEDIJALNI PROJEKAT koji kombinuje muziku, književnost i vizuelni izraz: "Maska crvene smrti" u TEATRIJUMU
Foto: Instagram/teatrijum


Muzički teatar "Maska crvene smrti" multimedijalni je događaj koji obuhvata klasičnu muziku, naraciju i video instalaciju, a premijerno će biti izveden u subotu, 29. jula u Pozorištu Teatrijum.

Reč je o autorskom delu Mine Marinković i Dejvida Stenlija, rađenog po motivima istoimenog dela Edgara Alana Poa.

Ovo delo će biti nešto potpuno drugačije i osvežavajuće na našoj sceni, čime koncertno izvođenje klasične muzike dobija novi oblik, blizak pozorišnoj formi i savremenim tokovima u društvu i kulturi, ne dovodeći u kompromis svoju umetničku vrednost.

Cilj projekta je, kako se navodi, reinterpretacija klasične muzike kroz korišćenje resursa različitih grana umetnosti, savremenih tehnologija i izvođenje u ambijentima koji se razlikuju od konvencionalnih koncertnih sala kako bi se proširilo umetničko iskustvo publike.

Muzički teatar "Maska crvene smrti", inspirisan istoimenom pričom Edgara Alana Poa, zamišljen je kao multimedijalni projekat koji kombinuje muziku, književnost i vizuelni izraz. Akcenat je na izvođenju tri kompozicije: "Кvintet za harfu i gudače u c-molu" E. T. A. Hofmana, "Fantastična priča za harfu i gudački kvartet" Andrea Кaplea i kompozicije mladog srpskog kompozitora Matije Anđelkovića "Maska crvene smrti".

"Naša ideja je da publici pružimo potpuno umetničko iskustvo. Кombinacijom muzike, naracije Poove priče i vizuelne instalacije, želimo da ponovo stvorimo zabludu protagoniste "Maske crvene smrti" da je moguće pobeći od smrti", istakli su autori projekta.

Umetnički kolektiv Homunkulus čine: harfistkinja Mina Marinković, vizuelni umetnik Dejvid Stenli, kompozitor Matija Anđelković, narator Ilija Blagojević i gudački kvartet Muzikon u sastavu - violinistkinje Aleksandra Milanović, Jelena Matović, violistkinja Aleksandra Кijanović i violončelista Stefan Gavrilović.

Ostavite komentar