Kultura > Pozorište

Nebojša Babić o svojoj ULOZI U OPERI "Falstaf": Mnogo mi je TEŽE DA TUMAČIM komičan nego tragičan ili negativan lik

Opera je lek za dušu jer deluje vrlo relaksirajuće na slušaoca i gledaoca, bez obzira da li je drama, tragedija ili komedija, kaže umetnik

Izvor: K1info/Tanjug

12/07/2023 > 17:27

podeli vest:

Nebojša Babić o svojoj ULOZI U OPERI "Falstaf": Mnogo mi je TEŽE DA TUMAČIM komičan nego tragičan ili negativan lik
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je operski pevač Nebojša Babić, koji je govorio o svojoj ulozi u operi "Falstaf" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Babić je rekao da su mu u naslovnoj ulozi opere Đuzepea Verdija bile najizazovnije pevačke tehničke stvari, a to su "najzahtevnije moguće fraze za bas baritona".

- Komediju je jako teško igrati, mnogo teže nego dramu. Mnogo mi je teže da tumačim komičan nego tragičan ili negativan lik. U komediji je teško napraviti razvoj lika u tri sata koliko traje opera - priznao je Babić.

"Falstaf" je težak za izvođenje zato što je ansambl opera, u kojoj nema klasične arije, sve je isprepleteno, povezano i nema male pauze nakon arija, rekao je Babić.

- Što je pametno osmišljeno. Nama daje mogućnost da nemamo pauze da ne prekidam svoj lik. U ovoj operi je potreban izuzetan plan izvođenja uloge - naglasio je umetnik.

Na rukovodeća mesta u Narodnom pozorištu došli su mlađi ljudi, ali vrlo iskusni, kao direktor Opere Nikola Mijailović, koji su krenuli da prate svetske trendove i da to primenjuju u nacionalnom teatru u Beogradu, ali i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde je Babić stalni član.

- Oba pozorišta su počela da prave ozbiljne korake i prate svetske trendove režije, scenografije i kostima - dodao je Babić.

Govoreći o budućnosti opere u doba tehnoloških revolucija, Babić je primetio da je "opera preživela mnoge ratove i nedaće, i dalje živi".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Nebojša Babić, bariton, prvak Opere

- Opera i pozorište su živa stvar. Ona se dešava u ovom trenutku, sada. Predstava koja se sada igra više se nikad neće takva ista ponoviti. Uvek će biti drugačija. Zbog toga je opera interesantna - ocenio je Babić.

Prema njegovim rečima, opera je lek za dušu, i mnoge njene melodije se koriste u bolnicma za lečenje pacijenata, jer "deluje vrlo relaksirajuće na slušaoca i gledaoca, bez obzira da li je drama, tragedija ili komedija".

- Tu smo da odvedemo publiku na neko drugo mesto ta tri sata. To je naš zadatak koji treba da ispunimo, zbog toga živimo i postojimo. Takva živa stvar nikad neće moći da se poredi sa brzinom ekrana i veštačkim stvarima - zaključio je Babić.

Ostavite komentar