Kultura > Pozorište

STAŠA NIKOLIĆ o predstavi "(Pra)Faust": STRAHOVALI smo da li će publika razumeti Geteove STIHOVE

Glumica kaže da nije pratila horor žanr, ali priznaje da je uživala radeći "Subspecies" američko-rumunskog reditelja Teda Nikolaua

Izvor: K1info/Tanjug

18/07/2023 > 13:00

podeli vest:

STAŠA NIKOLIĆ o predstavi "(Pra)Faust": STRAHOVALI smo da li će publika razumeti Geteove STIHOVE
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Staša Nikolić, koja je govorila o ulogama u predstavi ""(Pra)Faust" Beogradskog dramskog pozorišta, horor filmu "Subspecies" i seriji "Tajna vinove loze".

Nikolić je rekla da je u predstavi ""(Pra)Faust " Johana Volfganga Getea, u režiji Borisa Liješevića i dramatizaciji Fedora Šilija, igra dve uloge - krčmaricu Altmajerku i Lizu, "koja je pokretač i nagoveštaj tragedije".

- Već imam iskustvo u "Zaljubljenom Šekspiru" gde tumačim Violu i majstor Kenta. Zaista nije bilo teško. Kroz improvizacije smo dosta dugo radili sa Borisom, istraživali tekst. U početku smo imali strahove od stiha, da li će publika sve razumeti pošto je to Gete napisao davno - rekla je Nikolić.

Pridruživši se ekipi američko-rumunskog reditelja Teda Nikolaua (Nicolaou) u petom delu filma "Subspecies", Nikolić kaže da joj je bilo zanimljivo da radi na takvom projektu i "upozna se sa svetom naučne fantastike i vampira".

- To liči na Drakulu, ali smo to prilagodili, jer se snimalo u Srbiji, na Kalemegdanu, Niškoj tvrđavi i u Pirotu, tako da se sve lokacije i vide u filmu. Imali smo premijeru u Americi u martu tako da sam mogla na velikom platnu da vidim i moje bliske lokacije, pošto sam rodom iz Niša - navela je glumica.

Nikolić nije pratila horor žanr, pošto najviše voli dramu, komediju i melodramu, ali priznaje da je uživala radeći "Subspecies", "zato što kad otkrijete taj svet on liči na naš".

- Samo je kroz metaforu i simbole prebačen u svet vampira i ostalih čudovišta. Sve što rade je malo ekstremnije od toga kako bi prikazali u nekom realističnom filmu. Suština je ista - da li dobro pobeđuje zlo, kao i u Faustu. Kada dušu prodate đavolu da li vaša muzika može ostati ista ili je korumpirana - ocenila je Nikolić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Nikolić se pridružila ekipi treće sezone serije "Tajna vinove loze", koja je na sredini snimanja, i očekuje da će biti "jako uzbudljivo, pošto je "scenario napisan jako zanimljivo" i jako joj se dopada lik kog igra, i dobila je priliku da uči od stvaralaca kakvi su Gorčin Stojanović, Ana Marija Rosi i Dejan Karaklajić.

Ostavite komentar