Kultura > Pozorište

Koreograf MILOŠ ISAILOVIĆ: Triptih "Infinitas" je OMAŽ starim SRPSKIM BALETIMA

"Infinitas" je izveden u čast obeležavanja 100 godina baleta u Narodnom pozorištu i Srbiji

Izvor: K1info/Tanjug

21/06/2023 > 18:25

podeli vest:

Koreograf MILOŠ ISAILOVIĆ: Triptih "Infinitas" je OMAŽ starim SRPSKIM BALETIMA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je koreograf Miloš Isailović koji je govorio o svom radu na baletskom triptihu "Infinitas", nedavno izvedenom u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Isailović je rekao da je "Infinitas" radio sa kolegama Mašom Kolar i Igorom Kirovim, kao tri dela, sa idejom da se oda omaž starim srpskim baletima, povodom obeležavanja 100 godina baleta u Narodnom pozorištu i Srbiji.

"Ptico, ne sklapaj svoja krila" je naziv Isailovićevog dela triptiha, koji se zasniva na staroj koreografiji Vere Kostić i muzici kompozitora Enrika Josifa.

- Ideja direkcije baleta (Narodnog pozorišta) je bila da se uzmu originalna muzika i libreto, a da svako od nas da neki svoj autentični koreografski pečet i da priču smestimo u današnjicu - rekao je koreograf.

Pošto je premijera njegovog dela triptiha bila 1970. godine, Isailović je pokušao da da zajedničku notu sedamdesetim i 2023. godini, kroz vlastiti potpis.

- U mom radu je rizik inspiracija. Neka nepoznata tačka koja me izbacuje iz komforne zone mi bila najveća inspiracija - dodao je Isailović. 

Prema njegovim rečima, veliki izazov je bila muzika rađena "u drugo doba, kroz drugi pogled, iz drugog ugla, koju je komponovao čovek koji je rastao i edukovao se u drugo vreme".

- A ja sam druga generacija. Bio mi je veliki izazov da ostavim svoj pečat na davnu muziku. Arhaizam i savremeno doba kad se spoje, mora delikanto da se radi da bi ljudima bilo pitko - naveo je Isailović.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Miloš Isailović

Kao dugogodišnji igrač i kućni koreograf, Isailović za Bitef dens kompaniju sprema novu produkciju čija će premijera biti krajem oktobra, a očekuje ga i plesna koreografija u Slovenačkom baletu, gde radi kao igrač i asistent direktora.

- Posla ima, samo treba da budete spremni na rad i  da se otvorite - rekao je umetnik.

Dok je u Rusiji što se tiče odnosa prema kulturnoj baštini "vreme stalo i umetnost je i dalje snažna i podržana", Isailović je primetio da u Srbiji "imamo aktuelne teme oko ne podržavanja plesne kulture od strane ministarstva".

- Kako će biti, ne znamo. Pozorišta kao zgrade su tu, ali to treba podržati, hraniti, negovati, verovati u to. Beli balet je najlepši potpis i simbol države i glavnog grada - zaključio je Isailović.

Ostavite komentar