Kultura > Film/TV

DARKO BAJIĆ: Filmski AUTORI će zahvaljujući UFUS AFA zaštiti moći da NAPLAĆUJU svoja prava

U novoj epizodi Tanjug Reflektora, naš poznati reditelj govorio je o organizaciji koja će se baviti naplatom kolektivnih autorskih prava

Izvor: K1info/Tanjug

14/06/2023 > 12:38

podeli vest:

DARKO BAJIĆ: Filmski AUTORI će zahvaljujući UFUS AFA zaštiti moći da NAPLAĆUJU svoja prava
Foto: tanjug/bs

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Darko Bajić koji je kao član Upravnog odbora govorio o organizaciji UFUS AFA i njenoj današnjoj skupštini u MTS dvorani.

Bajić je rekao da je UFUS AFA zaštita organizacija koja se bavi naplatom kolektivnih autorskih prava i da se zahvaljujući njenom delovanju "prvi put posle 120 godina postojanja filma, našim autorima, u našoj zemlji isplaćuju prava na reemitovanje njihovih filmova".

Prema njegovim rečima, organizacija pomaže i socijalno ugroženim autorima i  reaguje na probleme koji se dešavaju njenim članovima.

- Preko 400 članova je impoznatna cifra i očekujem na skuštini da to bude skoro u punom sazivu i da razgovaramo o svemu što smo uradili - najavio je reditelj.

Bajić je istakao da je nakon osnivanja organizacije 2018. godine počela isplata tantijema na reprizna emitovanja autorskih dela.

UFUS AFA zaštita je izrasla u ozbljinu i jaku organizaciju koja bi trebalo da vodi računa i o tome kao se emituju filmovi na televiziji, i da pri tome postoji određena standardizacija, naglasio je Bajić. Prema njegovim rečima, organizacija se"treba baviti zaštitom profesije i profesionalizma". 

- Ima mnogo pitanja oko kojih 400 članova treba da razgovaraju i treba da se izbore za status slobodnog profesionalnog bavljenja svojim poslom. Što podrazumeva i ugovore koji će na pravi način otvoriti mogućnost da filmski autori imaju ono što su nekad imali što je kasnije ukinuto - naglasio je reditelj.

Foto: tanjug/bs

Darko Bajić

Bajić je naveo da se na početku filmskih konkursa "ide na imena autora", a kad se dobiju sredstva desi se da "producent onda pravi neadekvatne ugovore", sa kojima autori imaju problema oko tantijema ili su lišeni svih prava.

Pre tranzicije sistem je imao svoje vrednosti, koje su sada pretvorene u ad hok vrednost, ocenio je Bajić.

- Niti tržište, niti pare odlučuju, niti je to vrednost kojom se na pravi način analitičkim postupcima podržava umentost i baštini kultura za budućnost - zaključio je Bajić.

 

Ostavite komentar