Kultura > Pozorište

Lenka Petrović: PREDSTAVA "Gubitnik" je PRIČA o genijalnosti i zavisti

U novoj epizodi Tanjug Reflektora gošća je bila mlada glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Izvor: K1info/Tanjug

07/06/2023 > 14:52

podeli vest:

Lenka Petrović: PREDSTAVA "Gubitnik" je PRIČA o genijalnosti i zavisti
Foto: TANJUG/ Strahinja Aćimović


Glumica Lenka Petrović, bila je gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor u kojoj je govorila o svojoj ulozi u predstavi "Gubitnik" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Petrović je rekla da tumači likove Meri i Mocarta u priči o genijalnosti i zavisti, i gubljenju umetnost življenja.

- Zapostavljamo umetnost življenja, gubimo neke bazne vrednosti koje su potrebne svakom čoveku. Igram Meri koja je upravo to - normalnost među svim genijalnim pijanostima, koji mnogo toga gube, a nisu toga svesni - istakla je glumica.

Prema njenim rečima, priča o inspiraciji je svima upečatljiva, a publiku će uvući u nju i i muzika Ane Krstajić i scenski pokret Marte Bjelice, a "sve je zaokružila rediteljka Nataša Radulović svojom besprekornom idejom".

- Od početka je znala šta hoće i to je divno jer je uspela nas mlade glumce, koji nisu toliko muzički obrazovani, da nam formu približi i da plivamo dobro i da to postane deo nas -  naglasila je glumica.  

Radulović je dramatizovala tekst o kompozitorima Volfgangu Amadeusu Mocartu i Antoniju Salijeriju pomešavši dela Tomasa Bernharda i Aleksandra Sergejeviča Puškina u muzičkoj formi "Goldberg varijacijama" Johana Sebastijana Baha, "koje je izvodio (klavirista) Glen Guld (Glenn Gould), o kome je i reč u komadu".

- Slušali smo mnogo klasične muzike, koja nama generacijski nije toliko bliska. Krstajić uobličila tu muziku da bude bliska mladim ljudima. Postoji bit u toj muzici koji uspeva nas mlade da pokrene. Kroz improvizacije smo dobijali na formi - otkrila je glumica.

Prema njenim rečima, u predstavi Mocart nema krupne i velike scene, "ali to što uradi je jako važno".

Foto: TANJUG/ Strahinja Aćimović

Lenka Petrović

- Svi znamo da je Mocart bio šaljiv. Neki govore i banalan i trivijalan, i to me iznenadilo. Površinski su ga tumačili, njegov rad i ličnost. Meni je to bilo igrivo. Glavna indikacija mi je bilo da budem vedra. Mocart mi je doneo vedrinu. On je ta inspiracija, elan i entuzijazam koji treba svakom umetniku - ocenila je glumica.

Petrović je rekla da će se pobrinuti da sluša više klasične muzika, a volela bi da "Gubitnik" utiče da mladi budu bar malo zainteresovani za nju i "da posle predstave puste bar Goldberg varijacije".

Ostavite komentar