Kultura > Film/TV

Za 9 dana obišli BIVŠU JUGU u Zastavinom kombiju: I to sve zbog SNIMANJA DOKUMENTARCA

Ideja za film došla je pošto je Jugoslav Nikolić saznao da su u fabrikama širom druge Jugoslavije pravljeni delovi za Zastavin kombi 850 AK

Izvor: K1info/Tanjug

04/06/2023 > 15:45

podeli vest:

Za 9 dana obišli BIVŠU JUGU u Zastavinom kombiju: I to sve zbog SNIMANJA DOKUMENTARCA
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Reditelj Jugoslav Nikolić je polovinom maja sa svojom ekipom, u starom Zastavinom kombiju 850 AK, obišao sve republike bivše Jugoslavije, kako bi snimio dokumentarac o fabrikama u kojima se proizvodilo to vozilo.

Nikolić je rekao Tanjugu da se premijera može očekivati na jesen, a do tada ima dosta posla jer je snimljeno mnogo materijala kog treba "ukomponovati u jedan, možda dva filma".

- Ludi tempo, za devet dana obišli smo bivšu Jugoslaviju. Glavni glumac je Zastavin kombi narandžaste boje - ne možete ga promašiti. Tema je obilazak fabrika koje su pravile delove za njega. Neke postoje, neke više ne postoje - kazao je Nikolić.

Na ideju za film došao je pošto je saznao da su u fabrikama širom druge Jugoslavije pravljeni delovi za Zastavin kombi 850 AK, kog je njegov prijatelj mašinski inženjer Dušan Dimitrijević kupio pre par godina kod Kuršumlije.

Uz Dimitrijevića i drugog snimatelja Dimitrija Damljanovića, Nikolić se nedavno otisnuo na dugačak put po svim republikama bivše Jugoslavije, a ističe da su bili "svuda dobro dočekani".

Nikolić je istakao da mu je veza u Splitu za 20 minuta obezbedila razgovor sa čovekom koji je "radio u Jugoplastici, da priča o vremenu provedenom u fabrici".

Dva autorska dokumentarna filma o beogradskom beskućniku, nekadašnjem baletskom umetniku Nikoli Vraniću, "Beskućnik Dendi" i "Pazi! - Beskućnik Dendi 2", Nikolić će prikazati zajedno prvi put u bioskopu 21. juna u Kulturnom centru Beograda.

Najavivši da ima u planu da na leto i jesen snima treći deo, Nikolić je dodao da Vranića i dalje svakodnevno viđa.

- Nažalost, i dalje nema svoj stan, ali ima najbolje patike, cipele, košulju i sako, i pije najskuplji viski i puši najskuplje cigarete - rekao je Nikolić.

Ostavite komentar