Kultura > Muzika

Preminuo Vilko Džonson, NEKADAŠNJI GITARISTA sastava Dr. Feelgood

Britanski bluz-rok gitarista Vilko Džonson, poznat po radu sa uticajnim sastavom Dr. Feelgood, preminuo je u 75. godini

Izvor: K1info/Tanjug

23/11/2022 > 22:23

podeli vest:

Preminuo Vilko Džonson, NEKADAŠNJI GITARISTA sastava Dr. Feelgood
Foto: Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth


"Ovo je saopštenje koje nikada nismo želeli da objavimo, a objavljujemo ga teška srca: Vilko Džonson je umro. Preminuo je kod kuće u ponedeljak, 21. novembra. Hvala vam što poštujete privatnost porodice u ovom veoma tužnom trenutku. Počivaj u miru, Vilko Džonson", navedeno je u saopštenju.

Džonson je bio gitarista i glavni autor Dr. Feelgooda na ključnim albumima benda "Down by the Jetty" (1975), "Malpractice" (1975), živom "Stupidity" (1976) i "Sneakin'' Suspicion" (1977), a potom je vodio sopstveni Vilko Džonson bend.

Gitaristi je 2013. otkriven rak, koji se pokazao manje agresivnim, pa je posle tretmana proglašen izlečenim sledeće godine, kada je objavio zajednički album "Going Back Home" sa pevačem sastava Who Rodžerom Daltrijem.

"Više od svega Vilko je želeo da bude pesnik. Imao sam sreću da ga poznajem i da mu budem prijatelj. Njegova muzika nastavlja da živi, ali nema bekstva od spuštanja zavese ovaj put", naveo je Daltri na svom Facebooku.

Britanski kantautor Bili Breg je na svom Facebook nalogu napisao da je Džonson bio "gitarska legenda čije je prisustvo na pozornici sa Dr. Feelgoodom bilo preteča pank roka u Ujedinjenom Kraljevstvu".

"Bio je nadahnuće mnogima, posebno zbog posvećenosti da nastavi uprkos suočavanju sa smrtonosnom dijangozom raka. Radio je pravo", ocenio je Breg.

Ostavite komentar