Kultura > Muzika

CENA SITNICA: Za 670.000 dolara prodata KOLEKCIJA MLADALAČKIH PISAMA Boba Dilana

Na aukciji je prodato i nekoliko drugih predmeta Dilanovih memorabilija među kojima je i jedna od najranijih poznatih potpisanih fotografija

Izvor: K1info/Tanjug

20/11/2022 > 18:33

podeli vest:

CENA SITNICA: Za 670.000 dolara prodata KOLEKCIJA MLADALAČKIH PISAMA Boba Dilana
Foto: Youtube PrintScreen


Kolekcija dirljivih i pronicljivih ličnih pisama koje je američki pevač i kompozitor Bob Dilan u mladosti napisao svojoj devojci iz srednje škole prodata je na aukciji jednoj poznatoj portugalskoj knjižari za skoro 670.000 dolara.

Knjižara "Lelo" u gradu Porto u Portugalu, koja se oglašava kao "najlepša knjižara na svetu", planira da zadrži u svojoj arhivi 42 rukom pisana pisma na ukupno 150 stranica, ali i da omogući Dilanovim obožavaocima i naučnicima da ih proučavaju, saopštila je aukcijska kuća RR Auction, prenosi AP.

Foto: Youtube PrintScreen

Unutrašnjost knjižare "Lelo"

Dilan, rodom iz Hibinga u Minesoti, pisao je pisma Barbari En Hjuit između 1957. i 1959. godine kada je još bio poznat kao Bob Cimerman, a ova pisma pružaju uvid u period njegovog života o kome se ne zna mnogo.

Zanimljivo je da u nekim pismima Dilan piše o promeni imena i izražava nadu da će prodati milion ploča. Decenijama kasnije, sada 81-godišnji Bob Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, prodao je oko 125 miliona ploča.

Mladi muzičar takođe ispoljava svoju naklonost prema Hjuit, poziva je na koncert Badija Holija, dodajući male odlomke poezije, i piše o stvarima koje su zanimale generacije srednjoškolaca, kao što su automobili, odeća i muzika.

Foto: Youtube PrintScreen

Dilanova pisma prodata na aukciji

Ova pisma pronašla je ćerka Barbare En Hjuit posle majčine smrti 2020. godine.

Na aukciji je prodato i nekoliko drugih predmeta Dilanovih memorabilija, uključujući arhivu od 24 "Pesme bez naslova" napisanih kada je kantautor pohađao Univerzitet u Minesoti, koja je prodata za skoro 250.000 dolara, kao i jednu od najranijih poznatih potpisanih fotografija Dilana koja je koštala više od 24.000 dolara.

 

Ostavite komentar