Kultura > Muzika

Pol Makartni o ZABRANI Bitlsa u SSSR-u: Bili smo ODUŠEVLJENI što su naše ploče KRIJUMČARENE zajedno sa Levi's farmerkama

On je u podkastu "McCartney: A Life in Lyrics"govorio o zabrani njihove muzike u nekadašnjem Sovjetskom Savezu

Izvor: K1info

07/10/2023 > 17:02

podeli vest:

Pol Makartni o ZABRANI Bitlsa u SSSR-u: Bili smo ODUŠEVLJENI što su naše ploče KRIJUMČARENE zajedno sa Levi's farmerkama
Foto: Youtube PrintScreen/The Beatles


Pol Makartni je u novom podkastu otkrio da su Bitlsi "voleli" ruske fanove koji su tajno slušali njihovu "zabranjenu" muziku.

On je govorio o zabrani Bitlsa u Sovjetskom Savezu u podkastu "McCartney: A Life in Lyrics", posvetivši celu epizodu čuvenom hitu "Back in the U.S.S.R."

- Niste hteli da vlasti znaju da slušate zabranjenu grupu, a nama je zaista bilo drago što smo krijumčareni zajedno sa Levi's farmerkama. To je bio pravi kulturni prodor.

Kada je voditelj Pol Maldun sugerisao da umetnost može da bude opasna, Makartni je rekao da može biti "za neke ljude", dodavši:

- Uvek smo mislili da smo na pravoj strani, a ako smo bili opasni, bili smo opasni za ruske vlasti, i to nam je govorilo da nisu baš dobri.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Beatles (@thebeatles)

SSSR je imao strogu zabranu popularne kulture koja je dolazila sa zapada od 1960-ih do 80-ih godina, što je značilo da nije bilo ploča, filmova, medija, pa čak ni vesti vezanih za Bitlse.

Međutim, ubrzo posle zabrane pojavilo se crno tržište, i fanovi su pronalazili razne načine da dođu do ploča Bitlsa.

Do 1980-ih, SSSR je počeo da zauzima blaži stav prema uticaju zapadne kulture, i dozvolio je  uvoz ploča popularne četvorke.

Ostavite komentar