Kultura > Muzika

Pre tačno ŠEST DECENIJA su im pritekli u POMOĆ: Lenon i Makartni KOMPONOVALI su drugi singl STONSA 1963. godine

"I Wanna Be Your Man" došla je do 12. mesta na britanskoj listi, a verzija Bitlsa izašla je tri nedelje kasnije na albumu "With the Beatles"

Izvor: K1info

10/09/2023 > 19:17

podeli vest:

Pre tačno ŠEST DECENIJA su im pritekli u POMOĆ: Lenon i Makartni KOMPONOVALI su drugi singl STONSA 1963. godine
Foto: Youtube PrintScreen/Peppermint Motel


U ranim danima Bitlsa, Džon Lenon i Pol Makartni često su poklanjali pesme svojim prijateljima.

Jedna od njih zove se "I Wanna Be Your Man" i napisana je za grupu Rolling Stones u De Lane Lea studiju u Londonu 10. septembra 1963. godine.

Kako su se Bitlsi sreli sa Stonsima?

Sastanak dva benda organizovao je Endru Lu Oldam, menadžer Rolingstonsa koji je takođe bio i publicista Bitlsa.

"Oldam se gotovo sudario sa Lenonom i Makartnijem dok su izlazili iz taksija", piše Bil Dženovic u knjizi "Rocks Off: 50 Tracks that Tell the Story of the Rolling Stones".

"Pozvao ih je u studio gde su Stonsi vežbali, i tada su zajedno dovršili ono što je bila Makartnijeva skica za pesmu, dajući je Stonsima za singl."

U to vreme, Rolingstonsi su imali samo jedan singl, obradu pesme Čaka Berija "Come On". Njihov repertoar isključivo su činile obrade R&B pesama. Mik Džeger i Kit Ričards kasnije su priznali da im je posmatranje Lenona i Makartnija tog dana pomoglo da bolje razumeju proces pisanja pesme.

To im je svakako dobro došlo kasnije, kada ih je prema priči Oldam zaključao u kuhinju dok ne naprave pesmu. Rezultat? "As Tears Go By".

U međuvremenu su Lenon i Makartni postali plodan kompozitorski tandem i često su poklanjali pesme prijateljima - Gerry and the Pacemakers ("Do You Want to Know a Secret"), Billy J. Kramer and the Dakotas ("Bad to Me") i Cilla Black ("Step Inside Love").

Stonsi su objavili "I Wanna Be Your Man" pre Bitlsa

U slučaju pesme "I Wanna Be Your Man", bilo je potrebno napraviti nekoliko promena. Stonsi su dodali oštriji R&B ritam pesmi, a Brajan Džons je doprineo karakterističnim slajd gitarskim delom. Pesma je snimljena mesec dana kasnije i objavljena je 1. novembra.

"I Wanna Be Your Man" došla je do 12. mesta na britanskoj top listi.

Verzija Bitlsa izašla je tri nedelje kasnije na albumu "With the Beatles", sa Ringom Starom kao glavnim vokalom.

Ostavite komentar