Kultura > Muzika

O ŽENAMA, za žene: OPERA "Svadba" 4. marta u KOLARČEVOJ ZADUŽBINI

Opera "Svadba" otvoriće ovogodišnji ciklus koncerata “Artist lounge” na Kolarcu

Izvor: K1info

01/03/2023 > 14:31

podeli vest:

O ŽENAMA, za žene: OPERA "Svadba" 4. marta u KOLARČEVOJ ZADUŽBINI
Foto: Darja Štraus Tisu


U subotu, 4. marta u 20:00 časova, u holu Kolarčeve zadužbine, Slovensko komorno glasbeno gledališče iz Ljubljane izvešće operu “Svadba” Ane Sokolović, a pod dirigentskom palicom Jelene Susnick.

Istovremeno, opera će na ovaj način otvoriti novi ciklus koncerata Kolarca, pod nazivom “Artist lounge”.

Kamerna opera koju na srpskom jeziku peva šest a cappella pevačica, dočarava devojačko veče i noć uoči udaje Milice. Delo o ženama stvarano ženama, nastalo je pre deseet godina. Premijera je bila 2011. u Torontu i od tada se opera izvodila širom sveta.

Znameniti francuski “La Monde” proglasio ju  je za jednu od najznačajnijih dela 21. veka i posle internacionalnog uspeha i mnogobrojnih nagrada, konačno će biti predstavljeno beogradskoj publici.

Ana Sokolović je kanadska kompozitorka srpskog porekla koja već niz godina živi i radi u Kanadi. Uključena je u kanadski Hall of Fame i dobitnica je nekoliko kanadski gremija za svoja dela.

Do sada je napisala niz vokalno instrumentalnih dela koja se izvode na svetskim pozornicama.

Jelena Susnick, magistar je dirigovanja, rođena u Beogradu, ali živi i radi u Ljubljani. Nastupala je sa orkestrima: Berlinski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije, Simfonijski orkestar Svetski orkestar muzičke omladine iz Berlina, Simfonijski orkestar Muzičke akademije FMU Beograd, ansambl savremene muzike "Slavko Osterc" i umetnički je direktor i dirigent Panslovenskog Omladinskog Superhora i orkestra.

Foto: Darja Štraus Tisu

 

O svom dirigentskom pristupu ovom delu Jelena Susnick je rekla:

- Čast mi je da sam izabrana za dirigenta ovog remek dela operske literature. Priprema je trajala skoro 6 meseci. Prezadovoljna sam ansamblom fantastičnih pevačica. Smatram izvodjenje Slovenskega komornega glasbenega gledališča za jedno od najboljih tumačenja opere “Svadba”. Zato ne iznenadjuje što je svako izvodjenje opere u Sloveniji pozdravljeno stojećim ovacijama uz salve smeha i mnogo suza. Nema lepšeg poklona za izvodjače. Nadamo se da ćemo zadovoljiti beogradsku publiku i jedva čekamo subotu.

 

Ostavite komentar