Kultura > Muzika

POZORIŠNA MUZIKA Isidore Žebeljan NA ALBUMU "Iluminacije II“

Na albumu se nalaze do sada neobjavljeni snimci nekih od najupečatljivijih kompozicija napisanih za pozorište

Izvor: K1info

25/02/2023 > 10:20

podeli vest:

POZORIŠNA MUZIKA Isidore Žebeljan NA ALBUMU "Iluminacije II“
Foto: Kristina Miljković


Izdavačka kuća Mascom u saradnji sa dr Borislavom Čičovačkim nastavlja sa prikupljanjem i digitalnim objavljivanjem muzičke zaostavštine Isidore Žebejan (1967-2020), najistaknutijeg srpskog kompozitora.

Album "Iluminacije II“ sadrži do sada neobjavljene snimke nekih od najupečatljivijih kompozicija Isidore Žebeljan napisanih za pozorište.

 

Na albumu se nalazi muzika iz dve pozorišne predstave za koje je Isidora dobila Sterijine nagrade – za predstavu "Jegorov put“ Vide Ognjenović i za predstavu "Skakavci“ Biljane Srbljanović – kao i njena poslednja muzika za pozorište, "Dopler“ Erlanda Lua, koju je radila u Norveškoj.

- Za muziku "Dopler“ Isidora je koristila neobične zvuke trščanog piska, u konaciji s tubom, udaraljkama i elektronikom. Takođe su ovde zastupljene i muzike za predstave "Tri sestre“ i "Zločin na kozjem ostrvu“, kao i zavodljivo muzičko iznenađenje – pesma "Zujte strune“ iz scene prikazivanja ton-filma, iz Isidorine opere "Maratonci“ - izjavio je Isidorin životni saputnik, Borislav Čičovački, koji je napravio izbor dela za ovo izdanje.

Album "Iluminacije II“ je dostupan na svim striming servisima od 24. februara.

 

 

 

 

Ostavite komentar