Kultura > Knjige

UMETNIK U FOKUSU Dejan Aleksić: Nagrade su lepa, ali SPOREDNA STVAR

U Kulturnom centru Vojvodine održana je promocija književnog stvaralaštva, pesnika, dramskog pisca i stvaraoca za decu Dejana Aleksića

Autor: Tanjug

11/08/2022 > 12:25

podeli vest:

UMETNIK U FOKUSU Dejan Aleksić: Nagrade su lepa, ali SPOREDNA STVAR
Foto: Screenshot Tanjug video


Promocija pesnikovog umeća organizovana je u okviru programa "Umetnik u fokusu", na kojoj je glavna tema bio njegov prvi roman "Petlja" za koji je osvojio ovogodišnju nagradu Miloš Crnjanski.

Prisutni Novosađani imali su priliku da se kroz priču o pesnikovom životu upoznaju sa njim, kao i da u razgovoru saznaju kako piše svoja dela i šta ga sve inspiriše.

Prema rečima kraljevačkog pisca Dejana Aleksića, književne nagrade su lepa, ali svakako sporedna stvar književnog života, a one takođe predstavljaju detalj na razvojnom putu svakog pisca.

- Za mene kao autora ime Crnjanskog, koji je na najdublji način upisan u književno-istorijski kontekst, znači mnogo - rekao je Aleksić i dodao da kada autor dobije takvu nagradu, tako glasovitog imena, neminovno je da se to projektuje na delo samog pisca.

Foto: Screenshot Tanjug video

Dejan Aleksić

Istakao je da je Crnjanski kao najznačajnija figura u Stražilovskoj liniji u našoj književnosti, kada govorimo o poeziji i celokupnoj književnosti, za njega veoma važan. Pored toga pisac napominje da se upravo na tom književnom tragu i sam razvijao.

- Ova nagrada mnogo znači, obavezuje u nekom smislu ali ja i dalje nagrade posmatram kao lepu ali sporednu stvar u književnom stvaralaštvu - rekao je Aleksić za Tanjug.

Pored pomenute nagrade, ove godine po prvi put ustanovljeno je i priznanje "Vladan Desnica" koje je pisac takođe zasluženo dobio za svoj roman "Petlja".

Foto: Screenshot Tanjug video

Promocija stvaralaštva književnika Dejana Aleksića u Novom Sadu

Ovo priznanje ustanovljeno je početkom godine, a dodeljuje ga Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Ministarstvom kulture. Specifičnosti nagrade jeste i to što je dodeljuju pisci, tačnije devetoro pisaca, autora i autorki koji čine žiri za dodelu ove nagrade.

Aleksić ističe da Vladan Desnica predstavlja jednog od najžnačajnijih domaćih pisaca prve polovine 20. veka i autora čija proza otvara potpuno nove horizonte našeg jezika.

- Do Vladana niko nije slično pisao, melodija našeg jezika nije zvučala do njega nikada tako. Ovo je za mene posebno značajna nagrada jer je dodeljuju pisci, kolege, i prosto nagrada od kolega nosi posebnu težinu - naglasio je Aleksić.

Foto: Screenshot Tanjug video

Promocija stvaralaštva književnika Dejana Aleksića u Novom Sadu

Nakon deset knjiga pesama, knjige drama i preko dvadeset knjiga za decu, nagrađivani autor odlučio je da napiše priču koja nas vodi kroz lavirinte skučenih životnih izbora, koji često dovode do korenitog preispitivanja i preobražaja ličnosti, a to je upravo roman "Petlja" koji je, kako autor voli da istakne, veoma potresan i koji pokreće nova pitanja.

Ostavite komentar