Kultura > Knjige

Ipak, nije sve u parama... Stiven King SVEDOČIO protiv svog IZDAVAČA

Poznati pisac u utorak se pojavio na federalnom antimonopolskom suđenju u Vašingtonu

Autor: K1 info

06/08/2022 > 19:59

podeli vest:

Ipak, nije sve u parama... Stiven King SVEDOČIO protiv svog IZDAVAČA
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky


Dok Ministarstvo pravde pokušava da ubedi saveznog sudiju da bi predloženo spajanje izdavača Penguin Random House i Simon & Schuster naštetilo karijeri nekih od najpopularnijih autora, ono se delimično oslanja na svedočenje pisca koji je uspeo kao malo ko: Stiven King.

Autor romana "Keri", "Isijavanje" i mnogih drugih bestselera, voljno se - čak bi se reklo željno - stavio nasuprot svog dugogodišnjeg izdavača  Simon & Schuster. Vlada ga nije izabrala samo zbog njegove popularnosti, već javne kritike ugovora vrednog 2,2 milijarde dolara objavljenog krajem 2021. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Stiven King dolazi na svedočenje

"Što se izdavači više udružuju, nezavisnim izdavačima je teže da prežive", napisao je King prošle godine na Tviteru.

King je objavljivani pisac već skoro 50 godina i dobro zna koliko se industrija promenila: neke od njegovih bivših izdavača kupile su veće kompanije.

Autorov afinitet prema manjim izdavačima je lične prirode - dok je objavljivao za Scribner, deo Simon & Schuster, pisao je trilere za nezavisni Hard Case Crime. Pre mnogo godina, izdavač ga je zamolio za prilog, ali je King umesto toga ponudio da za njih napiše roman "The Colorado Kid", objavljen 2005.

Pisac bi verovatno imao koristi od sporazuma Penguin Random House/Simon & Schuster, ali on je poznat kao čovek čiji prioriteti nisu povezani sa materijalnim blagostanjem. King je dugo kritikovao smanjenje poreza bogatima, čak i kada "bogati" uključuje njegovo ime, i otvoreno je pozivao vladu da mu poveća porez.

"U Americi bi svi trebalo pošteno da platimo svoj deo", napisao je 2012.

Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Stiven King potpisuje knjige nakon svedočenja

Državni tužilac Džon Rid ukazao je da se tržište opasno sužava i da njime čvrsto vlada petorka - Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins Publishing, Macmillan i Hachette, i da su male šanse da se manji ili nezavisni izdavači probiju.

Sa druge strane advokat odbrane je zagovarao da je industrija raznolika, profitabilna i otvorena za pridošlice. Spajanje, tvrdio je, ni na koji način neće umanjiti ambicije za književnim uspehom kod mnogih autora.

Ostavite komentar