Kultura > Film/TV

17. FESTIVAL animiranog filma ANIMANIMA 2023 od 19. do 23. septembra u ČAČKU

Animanima ove godine ima 13 programskih celina koje će biti realizovane kroz 19 projekcija, uz 144 filma od čega su 3 dugometražna

Izvor: K1info

13/09/2023 > 19:41

podeli vest:

17. FESTIVAL animiranog filma ANIMANIMA 2023 od 19. do 23. septembra u ČAČKU
Foto: Čačanska Rodna/ANIMANIMA 2023


Sedamnaesti međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA 2023 održaće se od 19. do 23. septembra 2023. godine u Kulturnom centru Čačak, kao integralni deo projekta "Čačak - Prestonica kulture Srbije 2023: Čačanska Rodna". Ulaz na sve programe je slobodan.

Na najavnoj konfrerenciji održanoj 11. septembra 2023. u Kulturnom centru Beograda program 17. ANIMANIME 2023 predstavili su: Milen Alempijević, programski direktor festivala ANIMANIMA, autor izložbe "Strip & Jazz: Ritmovi prostora", Andrijana Ružić iz Italije, istoričarka umetnosti, članica žirija Takmičarskog programa za decu, koja aktivno proučava i promoviše animaciju, Milan Milosavljević, producent, selektor programa „Savremena srpska animacija“ i Ana Nedeljković, članica žirija Glavnog takmičarskog programa, naša poznata animatorka nagrađivanih filmova. Njen prvi animirani film "Rabbitland" (2013), koji je režirala sa Nikolom Majdakom, na Berlinalu nagrađen je Kristalnim medvedom i prikazan je na preko sto festivala širom sveta. Njihov drugi zajednički film "Neputovanja" (2018) kvalifikovan je za Oskara i nominovan za Annie nagradu u Los Anđelesu.

Foto: Čačanska Rodna/ANIMANIMA 2023

Milan Milosavljević, Ana Nedeljković, Andrijana Ružić, Milen Alempijević

ANIMANIMA ove godine ima 13 programskih celina koje će biti realizovane kroz 19 projekcija, uz 144 filma od čega su 3 dugometražna u revijalnom programu. Milen Alempijević je izjavio:

- Napravili smo najkvalitetniju moguću selekciju. Odabrani filmovi u Glavnom takmičarskom programu su stigli iz 23 države, od toga je 8 vanevropskih filmova - istakavši da je ovo tradicionalno međunarodni festival animiranog filma sa akcentom na evropsku produkciju.

ANIMANIMA donosi obilje sjajnih animiranih filmova u dva takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće se 32 ostvarenja iz 18 zemalja, a odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi jedan od najboljih latinoameričkih animatora Huan Pablo Saramela iz Argentine, naša višestruko nagrađivana autorka Ana Nedeljković i Portugalac Žoao Gonzales, čiji je film "Trgovci ledom" ove godine bio u najužem krugu za nagradu Američke akademije Oskar.

Foto: Čačanska Rodna/ANIMANIMA 2023

 

Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne i duhovite filmove, a o nagradama u ovoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horesnji (Mađarska). Na programu je i dugometražni program, kao i animirani dokumentarci u selekciji AnimanimaDOCS, animirane reklame u programu STASH i specijalni program „Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi“. Više informacija o programima i učesnicima dostupno je na sajtu www.animanima.org

Otvaranje festivala

Festival otvara novi film švajcarskog majstora animacije Žorža Švicgebela "Od jedne slike... do druge" 19. septembra u 20.15. Kako je navedeno u programskoj knjizi, "Pastuozni potez i zagasita paleta boja Švicgebelov slikarski rukopis uvek čine prepoznatljivim. Prizori su u permanentnom, živom, kalidoskopskom preobražaju.

Foto: Čačanska Rodna/ANIMANIMA 2023

"Od jedne slike... do druge", Žorž Švicgebel

Vizualni narativ filma polazi od Olimpije (1863) Eduara Manea, da bi se, posle sukcesivne izmene različitih motiva - neočekivanih, začudnih transfiguracija - okončao platnom Belo i crno (1913) Feliksa Valtona, i tako se ostvarila veza između motivski sličnih dela (ležeći ženski akt) koje razdvaja tačno pola veka. "

Pored animiranih ostvarenja, na festivalu će biti priređene originalne izložbe:

- "Strip i džez: Ritmovi prostora" koju su priredili umetnički direktor Animanime Milen Alempijević i istoričarka umetnosti iz Italije Andrijana Ružić. Biće prikazana dela inspirisana turbulentnim životom i vanvremenskom muzikom Čarlija Parkera, Bili Holidej, Čarlija Mingusa, Majlsa Dejvisa… Izložba će biti otvorena u utorak 19. septembra u Likovnom salonu Kulturnog centra Čačak u 19.00, a traje do 30. septembra.

Foto: Čačanska Rodna/ANIMANIMA 2023

Izložba "Strip i džez: Ritmovi prostora"

- Izložba "Iza očiju svet" - Timo Viljakainen (Finska) koja se održava od 19.09. u 19.15 do 30.09. u Galeriji u Srednjem holu. Ova čudesna kolekcija fotografija skupljena je u knjizi "Iza očiju svet" (Behind the eyes the world; Silmien takana maailma). Timo je snimao autore animiranih filmova u različitim zemljama, u njihovim studijima, na festivalima, na ulicama, ali na nesvakidašnji način: zamolio ih je da na trenutak sklope oči. Sklopljenih očiju na fotografijama su: Pol Buš, braća Kvej, Pol Drisen, Andreas Hikade, Rosto, Majkl Dudok de Vit, Frederik Bak, Mihaela Pavlatova i mnogi drugi.

- Izložba Marice Kicušić "Slovenska božanstva" (19.09. od 19.30 do 30.09. u Galeriji u Gornjem holu). Marica Kicušić (1988) učestvovala je na više od 80 izložbi u Srbiji i inostranstvu, a imala je i 7 samostalnih izložbi. Ilustrovala je preko 40 knjiga za decu. Učesnica je radionica, festivala i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu, kao autor (slikar murala, ilustrator, animator, dinamični slikar u pesku), kao organizator (radionice slikanja peskom za decu) i član žirija (Balkanima, Animanima, FESA, Animafest, Beogradski festival dokumentarnog filma).

Foto: Čačanska Rodna/ANIMANIMA 2023

Izložba Marice Kicušić "Slovenska božanstva"

U okviru festivala Animanima biće organizovane brojne radionice, rezentacije i predavanja. Festivalski gosti-autori animiranih fimova pričaće o tome zašto je animacija značajna za njih, objašnjavaće proces rada, upotrebe animacijskih tehnika, otkriće sopstvene uzore i inspiracije u stvaranju, a predstaviće i nove projekte. Pored toga biće omogućen i susret sa učenicima završnih razreda srednje škole.

U planu su sledeći edukativni programi:

- 20-21.09.2023 u 12.00 (Mala sala) - Stop-trik piknik sa Milošem Tomićem

- 21.09.2023 u 12.30 (Startap centar - NTP Čačak) - predavanje i prezentacija: Aleksander Gracer (Austrija), Mate Horesni (Mađarska), moderator: Nebojša Petrović

- 22.09.2023 u 12.30 (Startap centar - NTP Čačak) - predavanje i prezentacija: Mihajlo Dragaš (Srbija), Darko Dacović (Srbija), moderator: Milan Milosavljević

- 23.09.2023 – 12.00-13.00 (Startap centar - NTP Čačak) - Master klas: Kreativni procesi u animaciji - predavač je Huan Pablo Saramela (Argentina)

- 23.09.2023 – 13.30-14.30 (Startap centar - NTP Čačak) - predavanje "Nije dovoljno, ali nije ništa". Naslov predavanja je citat iz filma "Waiting for the Sibyl" Vilijama Kentridža, poznatog svetskog savremenog umetnika iz Johanseburga, o čijem stvaralaštvu će govoriti istoričarka umetnosti Andrijana Ružić (Italija)

- 23.09.2023 – 14.45-15.45 (Startap centar - NTP Čačak) - prezentacija "Kako pretvoriti lična iskustva u animirani film" - Kroz opis procesa rada na svojim filmovima "Rabbitland", "Neputovanja" i "O novcu i sreći" Ana Nedeljković (Srbija) daće svoje viđenje kompleksnih tema.

- 23.09.2023 – 16.00-17.00 (Startap centar - NTP Čačak) - Master klas: "Trgovci ledom - od podsvesti do ekrana" - Reditelj Žoao Gonzales (Portugal) vodi publiku kroz putovanje svog filma "Trgovci ledom" (koncept, produkcija, animacija, muzika), od studentskog filma do Kana i Oskara.

17. izdanje festivala ANIMANIMA organizuje Кulturni centar Čačak pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i grada Čačka. Podršku su dali i mreža Europa Cinemas i Filmski centar Srbije, a festival su takođe podržali i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Austrijski kulturni forum, Ambasada Portugala, Ambasada Finske, Francuski institut za kulturu i kancelarija Evropske Unije u Srbiji.

Festival Animanima 2023 zatvara se 23. septembra u 20.00 proglašenjem nagrada, u Velikoj Sali Kulturnog centra Čačak, a zatim će uslediti koncert: Dejan Krsmanović Balkan Gypsy Quartet. Posle nedavnih nastupa u Francuskoj na prestižnom festivalu posvećenom Džangu Renartu, kao i na festivalu Au Grès du Jazz, zajedno sa violinistkinjom Aurorom Vulke, ovaj vrsni gitarista predstaviće se i publici festivala ANIMANIMA sa svojim novim kvartetom koga čine Tomislav Vujnović (gitara), Andrija Vojvodić (kontrabas) i Nikola Savić (harmonika).

Ostavite komentar