Priče > Biznis

Počelo je novo TIKTOK LUDILO! Ko će biti novi VLASNIK i kakve se sve KOMBINACIJE PRAVE?

TikTok planira da ospori zakon o zabrani na sudu, ali ako ne uspe, kompanija će morati brzo da pronađe kupca

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Anica Ninković

26/04/2024 > 14:25

podeli vest:

Počelo je novo TIKTOK LUDILO! Ko će biti novi VLASNIK i kakve se sve KOMBINACIJE PRAVE?
Foto: Tanjug/AP Photo


Džo Bajden potpisao je u sredu zakon koji će zabraniti TikTok u SAD, osim ako njegov kineski roditelj, ByteDance, ne proda aplikaciju. TikTok planira da ospori zakon na sudu, ali ako ne uspe, kompanija će morati brzo da pronađe kupca.

Postavlja se pitanje koga bi američka vlada mogla smatrati pogodnim novim vlasnikom platforme društvenih medija sa 170 miliona američkih korisnika.

Mogućnost prodaje TikTok-a mogla bi dovesti do potencijalnog ludila, odvlačeći sve od tehnoloških kompanija do trgovaca na malo i privatnih investicionih kompanija i bankara.

I dodatna glavobolja za svakog potencijalnog kupca: kinesko ministarstvo trgovine je ranije reklo da će se "čvrsto protiviti" bilo kakvoj prisilnoj prodaji TikTok-a.

Još nema očiglednog konsenzusa oko favorita ponuđača. Ali neki kandidati izgledaju verovatniji od drugih, kažu pravni stručnjaci i poslovni analitičari.

Ne očekujte da će Meta ili Google upasti u kombinaciju

Bilo kakav napor etabliranog tehnološkog giganta s velikim prisustvom na polju društvenih mreža odmah bi pokrenuo "antimonopolske" crvene zastavice, smatraju analitičari.

Meta se već bori protiv tužbe Federalne trgovinske komisije (FTC) u kojoj se navodi da je kupovina WhatsApp-a i Instagrama prekršila američki antimonopolski zakon, a FTC aktivno nastoji da razbije kompaniju.

Google se takođe bori protiv antimonopolskih tužbi Ministarstva pravde na dva fronta. To se odnosi na poslovanje s tehnologijom pretraživanja i oglašavanja, a ne s vlasništvom nad YouTube-om. Ipak, kompanija je pod tolikom lupom da bi bila loš kandidat za kupovinu TikTok-a, kažu stručnjaci.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

 

- Ako se radi o Amazonu, Microsoftu, Google-u ili Met, samo mislim da ćete videti značajnu zabrinutost protiv monopola. Ako biste rekli, recimo, Intel, ili Cisco, možda Oracle, ne znam. Ako biste mi rekli da je to Verizon ili AT&T, možda to i nije tako veliki problem - rekao je Džin Kimelman, bivši zvaničnik Ministarstva pravde za borbu protiv monopola.

Džasmin Enberg, glavna analitičarka u Emarketeru, istakla je paradoks: samo najveći, najdominantniji tehnološki giganti mogu imati resurse da kupe TikTok. Ali možda bi oni bili ti koji bi privukli najviše regulatornog skepticizma.

- Svaki potencijalni kupac mora imati duboke džepove i jak stomak. Iako bi mnogi želeli da se dočepaju željenog TikTok-ovog algoritma, većina onih koji bi mogli priuštiti kupovinu aplikacije ne bi bili u mogućnosti da reše antimonopolske prepreke - rekla je Enberg.

Bivši udvarači mogu dobiti još jednu priliku

Microsoft je nedavno privukao gomilu antimonopolske pažnje kada je pokušao da kupi izdavača video igara Activision Blizzard u jednom od najvećih tehnoloških spajanja u istoriji. Ali na kraju je prevladao tužbu FTC- a i umirio druge međunarodne regulatore da zaključe blokbaster ugovor prošle jeseni.

Svež nakon tog uspeha, Microsoft bi se mogao naći s obnovljenom mogućnošću da sklopi dogovor sa TikTok-om. Iako Microsoft poseduje LinkedIn, društvenu mrežu namenjenu profesionalcima, u svom portfelju nema aplikaciju poput TikTok-a.

Microsoft je bio jedan od nekolicine kandidata za kupovinu TikTok-a 2020. godine kada je predsednik Donald Tramp prvi put tražio prodaju. U pregovore je bio uključen i najveći američki trgovački lanac "Walmart", koji je u to vreme rekao da je u partnerstvu s "Microsoftom" na mogućem dogovoru.

Foto: K1info/Tanjug/AP Photo/Freepik

 

Obe kompanije su odustale od napora nakon što je TikTok pristao da radi s američkim Oracle-om na projektu Texas, inicijativi TikTok-a za čuvanje podataka o američkim korisnicima na serverima u vlasništvu Oracle-a, a koji je trebalo da zadovolji brige o nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Četiri godine kasnije, s obzirom da je budućnost TikTok-a pod pritiskom, takva je i sudbina projekta Texas, a to znači da oni koji su ranije izrazili interesovanje za TikTok mogu imati još jednu šansu. Uključujući Oracle.

Bivši zvaničnik Trampovog kabineta ulazi u borbu

U potezu koji je mnoge iznenadio, bivši Trampov ministar finansija Stiven Mnačin objavio je prošlog meseca da sastavlja tim investitora za kupovinu TikTok-a.

Tačni detalji njegove ponude su magloviti, iako je navodno sugerisao da bi sporazum mogao isključiti TikTok-ov moćni algoritam sadržaja koji je osnova njegove ogromne popularnosti. To bi moglo zaobići ograničenja kineske vlade na izvoz algoritama za preporuke, ali bi u suštini značilo kupovinu samo TikTok brenda i ostavljanje njegove najdragocenije imovine.

Neobičan glas već je podigao obrve: Mnačin je pomogao da predvodi napore Trampove administracije da zabrani TikTok prvi put. Javno je rekao da mu je to iskustvo dalo duboko razumijevanje TikTok-a i načina na koji on funkcioniše, uključujući podatke koje prikuplja o korisnicima.

Neki kritičari kažu da Mnačin sada može iskoristiti to unutarnje znanje za vlastitu potencijalnu korist.

- Bila bi sramota kada bi (Mnačinu) bilo dopušteno da se okrene i koristi te povjerljive informacije kako bi dodatno obogatio sebe i svoje saudijske prijatelje - rekao je demokratski senator iz Oregona Ron Vajden prošlog mjeseca za Washington Post .

Kupovina bi takođe pretvorila Mnačina u rivala Trampu, koji je predsednik i vodeći dioničar kompanije koja poseduje Truth Social, platformu društvenih medija na kojoj je Tramp najpopularniji korisnik, prenosi Investitor.

Drugi biznismeni koji su izrazili interesovanje su Kevin O’Liri, kanadski predsednik privatne firme rizičnog kapitala O’Leary Ventures. Kao i kod Mnačina, O’Liri je rekao da bi potencijalna akvizicija TikTok-a možda morala isključiti TikTok-ov algoritam. Njegova predložena početna ponuda se kretala Između 20 i 30 milijardi dolara.

Ostavite komentar