Kultura > Film/TV

Rediteljka Mila TURAJLIĆ: Moji filmovi OTKRIVAJU ulogu bivše Jugoslavije u Pokretu NESVRSTANIH

Dokumentarni diptih sastoji se od dva dugometražna ostvarenja koja vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta

Izvor: K1info/Tanjug

02/09/2023 > 10:34

podeli vest:

Rediteljka Mila TURAJLIĆ: Moji filmovi OTKRIVAJU ulogu bivše Jugoslavije u Pokretu NESVRSTANIH
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Rediteljka Mila Turajlić sinoć je imala susret sa publikom između projekcija njena dva dugometražna dokumentarna filma - "Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović" ("Nesvrstani" i "Filmske gerile"), koji su ponovo na repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKCB).

Snimateljka i moderator razgovora Maja Medić podsetila je da je razgovor sa Turajlić planiran posle projekcije prvog filma "Nesvrstani", baš na datum 1. septembar, povodom 62. godišnjice održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Maja Medić i Mila Turajlić

- Mene je oduvek zanimao Pokret nesvrstanih, a ta tema me je privlačila pre svega u političkom smislu. Zainteresovala sam se da radim film o Pokretu kada sam bila na filmskom festivalu u Alžiru, sa svojim ostvarenjem "Cinema Komunisto" pre 12 godina - objasnila je Turajlić.

Maju Medić je zanimalo kako je moguće da je autorku diptiha ta tema zaokupirala toliko, duže od 10 godina.

Turajlić je podsetila da je te 2011. "Cinema Komunisto" osvojio "Gran Prix" u Alžiru.

- Stevan Labudović je bio tamo kao gost festivala, upoznali smo se i tako je sve počelo. Prvo je planirano da to bude jedan film, ali kasnije, uvidela sam da tu ima zaista mnogo materijala i podelila sam ga na dva filma. Tako se prožimaju dve priče - prva o Labudoviću kao ličnom snimatelju Josipa Broza Tita, a druga se odnosi na značaj njega koji je beležio sve značajne događaje na Samitu - rekla je rediteljka i prisetila se da je Labudović prava zvezda u Alžiru, u šta se, kako kaže, sama uverila kada je sa njim boravila u ovoj zemlji na snimanju.

Filmovi će se tokom nedelju dana prikazivati u bioskopskoj sali DKC jedan za drugim u terminima od 18 i 20 časova.

Rediteljka Mila Turajlić nedavno je osvojila Zlatnu Arenu na prestižnom festivalu u Puli (Hrvatska) za filmove - diptih "Non-Aligned" i "Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović" u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Dokumentarni diptih sastoji se od dva dugometražna ostvarenja koja vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta.

Filmovi su zasnovani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimao Stevan Labudović, snimatelj "Filmskih novosti", prativši predsednika Josipa Broza Tita punih 30 godina.

Svetska premijera "Non-Aligned" održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA (Holandija), "Ciné-guerrillas" je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu - TIFF (Kanada), dok je srpska premijera diptiha održana u novembru 2022. na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

- Želja mi je bila da se ispriča ta priča o nastanku Pokreta nesvrstanih, i da se otkrije šta je Jugoslavija radila oko tih zemalja. O ulozi bivše Jugoslavije oko nesvrstanih nigde nije pisano, tako da sam imala jako puno posla oko sakupljanja obimne gradje za film - naglasila je Turajlić i dodala da je imala pristup Arhivu Jugoslavije, Sekretarijatu za informisanje, i drugih institucija.

Film "Nesvrstani" osvojio je "Grand Prix" Festivala angažovanog filma u Alžiru tokom decembra 2022, i u septembru mu predstoji američka premijera na festivalu u Kamdenu, dok u oktobru putuje u Egipat.

Mila Turajlić, poznata po karijeri u "Filmskim novostima", sa svoja dva dugometražna dokumentarca "Cinema Komunisto" (2011) i "Druga strana svega" (2017), osvojila je veliki broj svetskih nagrada na značajnim filmskim festivalima.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Maja Medić, Mila Turajlić i Ivan Aranđelović

Urednik filmskog programa ove ustanove, diplomirani producent Ivan Aranđelović, neposredno pre razgovora najavio je novu sezonu DKCB, i proslavu jubileja u oktobru - 60 godina ovog "bioskopa dobrog filma".

Aranđelović je rekao da publiku očekuju razni ciklusi i festivali, kao Nedelja nemačkog filma, Izraelski film, "Slobodna zona", Festival autorskog filma, i drugi događaji, dok je na kraju otkrio da će diptih Mile Turajlić biti prikazivan i u decembru.

Ostvarenja ove autorke će se u prvom segmentu emitovati do 5. septembra, zbog velikog interesovanja publike.

Ostavite komentar