Kultura > Film/TV

Principijelan do kraja: Džordž C. Skot je JEDINI GLUMAC koji je Akademiji filmskih umetnosti VRATIO Oskara

Glumac je u telegramu zatražio od članova Akademije da njegovo ime uklone sa liste kandidata, ali su oni odbili da to učine

Izvor: K1info

05/06/2023 > 21:11

podeli vest:

Principijelan do kraja: Džordž C. Skot je JEDINI GLUMAC koji je Akademiji filmskih umetnosti VRATIO Oskara
Foto: Youtube PrintScreen/Film Restoration


Od prve dodele Oskara 1929., godišnja ceremonija je postala jedan od najpoželjnijih i najiščekivanijih događaja u svetu filma, a same nagrade imaju takav kulturni uticaj da u potpunosti redefinišu karijere filmskih stvaralaca koji ih dobijaju.

Čak i oni koji su nezainteresovani za film, znaju za dodelu Oskara. Ove nagrade postale su toliko važan deo popularne kulture da se priređuju zabave i klađenja u iščekivanju i proslavljanju dobitnika. Postoje, međutim, neki koji Akademiji ne pridaju važnost.

Foto: Tanjug/Danny Moloshok/Invision/AP, File

 

Osećanja unutar filmske zajednice pomešana su u pogledu toga koliko je zaslužena određena nagrada, ali čak i unutar industrije postoji prezir prema ceremoniji i samim članovima Akademije.

Verovatno je najpoznatiji slučaj Marlona Branda iz 1973. godine, koji je poslao indijansku aktivistkinju Sačin Litlfeder da umesto njega primi nagradu za najboljeg glumca kako bi skrenuo pažnju na maltretiranje njene zajednice.

Tu je i primer pisca Dadlija Nikolsa koji je 1935. godine odbio da primi nagradu za najbolji scenario u znak solidarnosti sa štrajkom pisaca, uzevši je tek kada je spor završen. Međutim, postoje i oni kojima Oskari predstavljaju nešto sa čime se ne slažu, odbijajući bilo kakvo učešće u ceremoniji.

Godine 1971, nešto manje od decenije pošto je odbio nominaciju za Najboljeg sporednog glumca, Džordž C. Skot je zatražio da se njegovo ime ukloni sa glasačkog listića za Najboljeg glumca. Njegovo izvođenje u filmu "Patton" iz 1970. gde je igrao generala Džordža S. Patona, naišlo je na oduševljenje, ali glumac nije želeo da ima veze sa Akademijom.

"S poštovanjem tražim da povučete moje ime sa liste nominovanih", napisao je u telegramu članovima Akademije pre nego što je izneo svoje iskreno mišljenje o celom događaju.

"To je dvočasovna parada mesa, javno izlaganje sa izmišljenom neizvesnošću iz ekonomskih razloga."

Iako je jasno pokazao da ne pridaje značaj Oskarima, Skot je ipak zadržao poštovanje prema svojim nominovanim kolegama, pojasnivši da "zahtev ni na koji način nema za cilj da ocrni moje kolege".

Uprkos ovim naporima, Skot je 1971. osvojio Oskara za Najboljeg glumca.

Nepotrebno je reći da Skot nije bio prisutan na ceremoniji, a producent filma Frenk Makarti izašao je na scenu da primi nagradu u Skotovo ime.

Čovek od principa, Skot je veoma ozbiljno shvatio odbijanje njegovog zahteva i sledećeg dana je vratio svoju zlatnu statuu Akademiji.

Ostavite komentar