FunBox > Misterije

ZALJUBLJENI CVRČCI ili super TAJNO ORUŽJE: Službenici američke ambasade na Kubi imali su NEOBJAŠNJIVE SIMPTOME

Od 2016. do 2018. godine čak 26 Amerikanaca i 13 Kanađana bili su žrtve stanja koje je nazvano "Havana sindrom"

Izvor: K1info

09/02/2023 > 21:31

podeli vest:

ZALJUBLJENI CVRČCI ili super TAJNO ORUŽJE: Službenici američke ambasade na Kubi imali su NEOBJAŠNJIVE SIMPTOME
Foto: Youtube PrintScreen/Associated Press


U decembru 2016., službenik CIA-e prijavio se u zdravstveno odeljenje američke ambasade u Havani, pateći od mučnine, glavobolje i vrtoglavice. Nekoliko dana kasnije, još dva službenika CIA-e prijavila su slične simptome.

Do kraja 2018. broj je porastao na 26 Amerikanaca i 13 Kanađana koji su imali mučninu, gubitak sluha, vrtoglavicu, krvarenje iz nosa i probleme sa fokusiranjem.

U svim slučajevima, žrtve su tvrdile da je simptome izazvala čudna buka koju su čuli u svojim domovima ili hotelskim sobama. Jedna osoba je rekla da je zvuk bio visok. Drugi ga je opisao kao "zvučni snop, uperen u njihove sobe". Neki su pak insistirali da buka više liči na klikere koji se kotrljaju po podu.

Nabrojani simptomi zbunili su medicinske stručnjake. Lekari na Univerzitetu u Pensilvaniji, koji su pregledali neke od obolelih, dijagnostikovali su poremećaje slične onima kod potresa mozga, ali nisu našli znakove da su pretrpeli takvu vrstu povrede.

Oglašavanje zaljubljenih cvrčaka

Naravno, sumnja je odmah pala na kubansku vladu. Međutim, Kubanci su oštro poricali da su odgovorni, a mnogi američki istražitelji su im poverovali. To je zbog toga što još uvek ne znaju ko ili šta je razbolelo ljude. Da li je to bila nova vrsta oružja? CIA tvrdi da ne zna ni za kakvo oružje koje bi moglo da izazove ove simptome. Šta je sa ultrazvukom? Jedna teorija kaže da je par uređaja za prisluškivanje, koje su kubanski agenti postavili preblizu jedan drugom, možda nehotice proizveo takvu reakciju, poput mikrofonije koju čujete kada neko stoji preblizu mikrofona. Ali FBI nije pronašao dokaze koji bi potkrepili taj argument. U stvari, ultrazvuk je iznad dometa ljudskog sluha.

Snimci tih zvukova samo su doprineli još većoj konfuziju. Dva naučnika koja su ih proučavala veruju da su uhvatili oglašavanje zaljubljenih muških cvrčaka. Jedan od naučnika, Aleksander Stabs sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju, kaže da su insekti neverovatno glasni.

- Možete da ih čujete iz dizel kamiona koji autoputem ide 60 kilometara na sat - primećuje on.

Foto: Youtube PrintScreen/Associated Press

 

Ipak, naučnici nisu imali ideju zbog čega bi takvi zvuci mogli dovesti do razboljevanja ljudi.

Da li je okidač bio stres?

- Kuba je područje visoke opasnosti i stresa - rekao je jedan bivši zvaničnik ambasade. Diplomate su upozorene da će "biti nadzora. U vašoj kući biće uređaja za prisluškivanje, verovatno i u vašem automobilu. Kod nekih ljudi ovo može da prouzrokuje veliki stres."

Dobro, ali kako onda objasniti ono što se dogodilo u Kini? U maju 2018., jednom Amerikancu u konzulatu u Guangdžouu, dijagnostifikovana je ista misteriozna bolest. Naposletku, 15 Amerikanaca je evakuisano.

Dok je uzrok koji dovodi do ovog stanja još uvek misterija, posledice su vrlo jasne. Amerikanci su povukli 60 odsto svojih diplomata sa Kube i proterali 15 kubanskih diplomata iz Vašingtona. Misteriozni zvuci mogli bi da budu početak za neki novi hladni rat.

 

Ostavite komentar