FunBox > Lajk

Da li se PROGUTANA ŽVAKA zadržava SEDAM GODINA u organizmu?

Teorija o sedam godina verovatno je proizašla iz činjenice da su mnoge kompanije svoje žvake označavale kao "nesvarljive"

Izvor: K1info

16/07/2023 > 22:47

podeli vest:

Da li se PROGUTANA ŽVAKA zadržava SEDAM GODINA u organizmu?
Foto: Pixabay.com


Verovatno ste tokom života čuli za mnoge mitove i sujeverja - ne razbijajte ogledalo ili će vas sedam godina pratiti loša sreća. Ako pojedete seme lubenice, ona će izrasti u vama. I, naravno, nemojte gutati žvaku ili će vam trebati sedam godina da je svarite!

To je odličan način da se roditelji osiguraju da njihova deca ne progutaju žvaku, jer ona ipak može da dovede do gušenja. Ali to takođe može kod nekih pojedinaca da uzrokuje strah još dugo nakon što odrastu da će slučajno progutati lepljivu supstancu.

Foto: Pixabay.com

 

Ipak, evo dobrih vesti - telo ne može da svari žvaku, ali će je izbaciti. I to zapravo radi za samo nekoliko dana, pokazuju istraživanja.

Nepoznato je odakle potiče vremenski period od 7 godina, ali teorija je više nego verovatno proizašla iz činjenice da su mnoge kompanije svoje žvake označavale kao "nesvarljive".

Glavni sastojci žvakaće gume su zaslađivači, arome, konzervansi i omekšivači, koje želudac nema problema da razgradi. Ovi sastojci se nalaze i u artiklima koji se redovno konzumiraju.

Međutim, sama baza žvakaće gume je nesvarljiva. Prvobitno je poticala od biljne smole po imenu čikl, koju su žvakale drevne Maje. Današnja žvakaća guma je izrađena od sintetičkih polimera ili elastomera, i sličnih sastojaka nalik gumi, kako bi se ubrzao proces proizvodnje i održao korak sa potražnjom. Mnogi su se verovatno zapitali da li je uopšte zdravo žvakati žvaku.

Odgovor je da jeste. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) postavlja ograničenja na određene sastojke. Dakle, čak i ako se progutaju, sintetičke komponente ostaju u vašem stomaku najviše nedelju dana i prolaze kroz sličan proces kao i delovi uglavnom vlaknaste hrane.

Foto: Pixabay.com

 

Jedna od dve glavne vrste vlakana smatra se nesvarljivom, ali je dobra za organizam i njena upotreba se ohrabruje. Može se naći u orašastim plodovima, semenu, pasulju i kukuruzu. Nesvarljiva vlakna oslobađaju se iz tela putem stolice.

Ukoliko se žvaka proguta, ona će pronaći put do tankog creva, koje apsorbuje šećere i hranljive materije. Prateći isti put kao i nerastvorljiva vlakna, gumena baza, tj. nesvarljivi deo žvake, odlazi u debelo crevo, da bi naposletku bila izbačena iz organizma.

Ipak, zvakaću gumu ne treba gutati. Veće količine mogu dovesti do začepljenja u crevima. Takođe može doći do gušenja.

Preporučljivo je da deca ne žvaću žvake dok u potpunosti ne shvate koliko je važno da je ne gutaju. Ipak, ne treba previše brinuti ukoliko je slučajno progutate - izaći će iz vašeg organizma za nedelju dana.

Ostavite komentar